Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις συνταγές για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα βουτήματα που θα συνοδεύσουν την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.
Βουτήματα με Ξηρούς Καρπούς
Υλικά
- 1 1/2 φλιτζ. ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
- ζάχαρη μαύρη
- κρασί
- 1 κιλό αλεύρι
- 1 κ.σ. γεμάτη κανέλα τριμμένη
- 6 κ.γ. μπέικιν
- τριμμένο αμύγδαλο
- κουκουνάρι
- τριμμένα καρύδια
- καβουρδισμένο σουσάμι
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη ελαφρά χτυπώντας και το κρασί και ανακατεύουμε όλα τα άλλα υλικά κατόπιν.
- Ζυμώνουμε μια ζύμη όχι πολύ σφιχτή, για να πλάθονται τα κουλουράκια.
- Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά της ώρας.
Βουτήματα Σοκολάτας
Υλικά
- 125 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 125 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
- 60 γρ. αμυγδαλόψιχα
- 200 γρ. αλεύρι
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 2 κουταλιές κρύο νερό
Εκτέλεση
- Αλέθουμε καλά την αμυγδαλόψιχα με τη ζάχαρη.
- Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη και όταν το δούμε να φουσκώνει προσθέτουμε τα αυγά, το ξύσμα και τις 2 κουταλιές νερό και ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Ρίχνουμε εναλλάξ λίγο λίγο το αλεύρι και την αμυγδαλόψιχα.
- Ανακατεύουμε να γίνει ένα το μίγμα, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα και "κόβουμε" βουτήματα (αν έχουμε κορνέ τα κάνουμε με αυτό) διαφορετικά δίνουμε το σχήμα που μπορούμε.
- Τα ψήνουμε για 10 λεπτά στους 170 βαθμούς και όταν γίνουν τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (δεν την ανακατεύουμε συχνά) και βουτάμε τα βουτήματα.
- Αφήνουμε πάνω σε λαδόκολλα να στεγνώσουν.
Βουτυρένια Βουτήματα με Μαρμελάδα
Υλικά
- 3 αυγά
- 475 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 650 γρ. αλεύρι, φαρίνα
- ζάχαρη ανάλογα με τα γούστα μας
- Για τη διακόσμηση:
- 1-2 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα
- μερικά αμύγδαλα ασπρισμένα
- κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί με 1/2 κ.σ. λικέρ, και 1/2 κ.σ. βούτυρο
- 1 κορνέ με χοντρές μυτούλες και 2 χάρτινα χωνάκια για την μαρμελάδα και την σοκολάτα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε καλά τη ζάχαρη με το βούτυρο, τα αυγά ξεχωριστά και τα ενώνουμε όλα.
- Χρησιμοποιούμε κορνέ χοντρό και κάνουμε με το μείγμα διάφορα σχέδια, ή στρογγυλά πλακέ μπισκότα που θα τα ενώνουμε δύο- δύο κατόπιν με μαρμελάδα (αυτό μετά το ψήσιμο).
- Παίρνουμε λίγη -1 κουταλιά φράουλα μαρμελάδα και τη βάζουμε σε ένα κορνέ, και βάζουμε στις μαργαρίτες λίγη φράουλα σαν κερασάκι ή αληθινό κερασάκι, ή ένα αμυγδαλάκι στο κέντρο, και τα ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς για 20 λεπτά.
- Κατόπιν έχουμε λιώσει κουβερτούρα με 1/2 κ.σ. βούτυρο και ελάχιστο λικέρ, και βουτάμε τα μισά μπισκότα μέχρι την μέση.
- Μπορούμε να ενώσουμε και 2 μπισκότα με σοκολάτα ή μαρμελάδα.