Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις το αμύγδαλο στις συνταγές εντός. Ανακάλυψές τες παρακάτω.
Αμυγδαλόπιτα
Υλικά
- 1 ποτήρι βούτυρο αγελάδος που έχουμε αφήσει να μαλακώσει
- 200 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
- 1½ ποτήρι ζάχαρη
- 2 ποτήρια ψιλό σιμιγδάλι
- 4 αβγά
- 2 βανίλιες
- 1½ φλιτζ. χοντροσπασμένο αμύγδαλο
- 1 φλιτζ. του καφέ κονιάκ
- 1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
- ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
- αμύγδαλο φιλέ για το ντεκόρ
- βούτυρο & αλεύρι για τη φόρμα
Για το σιρόπι
- 1½ ποτήρι νερό
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- φλούδες από λεμόνι
Εκτέλεση
- Σε μέτρια φωτιά καβουρδίζουμε σε αντικολλητικό τηγανάκι τα αμύγδαλα και τα χοντροκόβουμε στο μούλτι.
- Καβουρδίζουμε και το φιλέ αμυγδάλου.
- Σε λεκάνη χτυπάμε με τον αβγοδάρτη το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αβγά και τη σόδα για αρκετή ώρα, μέχρι να αφρίσουν και να φουσκώσουν.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τις βανίλιες, τα αμύγδαλα, το γιαούρτι, το κονιάκ και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175-180°C.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ χωρίς τρύπα.
- Μεταφέρουμε εδώ το μίγμα και ψήνουμε για 45'-50', μέχρι να ροδίσει.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 10' από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό.
- Αφήνουμε το γλυκό να χλιάνει, το χαράζουμε σε κομμάτια και το σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι.
- Μόλις κρυώσει, το στολίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ.
Τάρτα με Σοκολάτα και Αμύγδαλα
Υλικά
- 250 γρ. λευκή σοκολάτα λιωμένη
- 2 κουταλιές λάδι
- 1 φλιτζάνι ψίχα αμυγδάλου καβουρντισμένη
- 250 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 2/3 φλιτζανιού ζαχαρούχο γάλα εβαπορέ
- 30 γρ. βούτυρο
- 1 κ. γ ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
- Αναμειγνύουμε τη λευκή σοκολάτα με το λάδι, αλείφουμε το μείγμα στη λαδωμένη βάση ορθογωνίου ταψιού 19x29 εκ., πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να σφίξει το μείγμα.
- Ανακατεύουμε την κουβερτούρα, το γάλα και το βούτυρο σε μέτρια κατσαρόλα και βάζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει αφράτο.
- Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Αλείφουμε γρήγορα το μείγμα επάνω στη βάση που έχουμε ήδη ετοιμάσει και ξαναβάζουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.
- Όταν είναι έτοιμο το κόβουμε πρώτα σε τετράγωνα και στη συνέχεια σε τρίγωνα κομμάτια.
Tρίγωνα Αμυγδάλου
Υλικά
- 300 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
- 300 γρ. φύλλο
- 150 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 κιλό άχνη ζάχαρη
- 2 κρόκοι αυγών
- λίγο ανθόνερο
Εκτέλεση
- Περνάμε τα αμύγδαλα από τη μηχανή.
- Tα βάζουμε στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη και 1/2 φλιτζ. νερό και τα βράζουμε 2’-3’.
- Kατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τους κρόκους και μια κουταλιά ανθόνερο.
- Kόβουμε τα φύλλα λουρίδες.
- Λιώνουμε το βούτυρο παίρνουμε μια μια λουρίδα, τη βουτυρώνουμε, βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και διπλώνουμε σε τρίγωνα.
- Tοποθετούμε τα τρίγωνα σε βουτυρωμένο ταψί, σε σιγανή φωτιά ώστε να ψηθούν χωρίς να κοκκινήσουν.
- Tα βγάζουμε από τον φούρνο και τα πασπαλίζουμε με μπολικη άχνη ζάχαρη.