Follow us

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΛΕΜΟΝΙ ΦΙΣΤΙΚΙ

Στον μπακλαβά, στο κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις το φιστίκι Αιγίνης ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου! Δες, λοιπόν, παρακάτω τρεις συνταγές που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις.

Μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης

Υλικά

  • 500 γρ. φύλλο για μπακλαβά
  • 450 γρ. + 1 φλ. φιστίκι Αιγίνης ανάλατο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
  • 300 γρ. βούτυρο φρέσκο

Για το σιρόπι

  • 1 κ. ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • ½ φλ. ανθόνερο

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στο μπλέντερ τα φιστίκια και τα χοντροκόβουμε (χωριστά τα 400 γρ. και το 1 φλ.).
  2. Ανακατεύουμε τα 400 γρ. με τη ζάχαρη και τη μαστίχα και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο ζεσταίνοντάς το ελαφρά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  5. Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί βάθους 6 -7 εκ. και μήκους ανάλογου με το μήκος των φύλλων και απλώνουμε το ένα μετά το άλλο 6 φύλλα βουτυρώνοντάς τα καλά ανάμεσα.
  6. Απλώνουμε τα μισά φιστίκια.
  7. Απλώνουμε άλλα 2 φύλλα βουτυρωμένα και σκορπίζουμε επάνω τα υπόλοιπα φιστίκια.
  8. Βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα ανάμεσα.
  9. Χαράζουμε τον μπακλαβά και τον ψήνουμε περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό.
  10. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει τελείως.
  11. Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 7-8 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη.
  12. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ανθόνερο.
  13. Ρίχνουμε λίγο –λίγο το σιρόπι καυτό στον κρύο μπακλαβά και πασπαλίζουμε με το 1 φλ. φιστίκι.
  14. Αφήνουμε το γλυκό τουλάχιστον 8 ώρες πριν το σερβίρουμε.

Τούρτα σοκολάτα-φιστίκι

Υλικά

  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. κακάο σκόνη (χωρίς ζάχαρη)
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 ½ φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 ½ φλ. ζάχαρη
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα χωρίς το κέλυφος
  • 150 γρ. κουβερτούρα
  • 5 αβγά
  • 2 δόσεις βανιλίνης
  • 1 φλ. γάλα

Για την κρέμα σοκολάτας

  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 100 γρ. γλυκόζη
  • 2 δόσεις βανιλίνης
  • 220 γρ. κουβερτούρα 55%
  • 450 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα χωρίς το κέλυφος

Για την επικάλυψη

  • 1 φλ. κρέμα με 35% λιπαρά
  • 300 γρ. κουβερτούρα
  • 200 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα χωρίς το κέλυφος

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας: θρυμματίζουμε στη μουλινέτα τα 100 γρ. φιστίκια.
  2. Σιγοβράζουμε ελάχιστα τα 300 γρ. κρέμα γάλακτος.
  3. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρι ή σε πολύ χαμηλή φωτιά και την προσθέτουμε στο μείγμα κρέμα γάλακτος–σοκολάτα.
  4. Δουλεύουμε με μίξερ χειρός για 2 –3 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, και τη βανιλίνη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι (όχι με τον αβγοδάρτη).
  6. Σκεπάζουμε με μεμβράνη (να μην εφάπτεται στην κρέμα) και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και μετά στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες.Ετοιμάζουμε το κέικ: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170o C.
  7. Θρυμματίζουμε στη μουλινέτα τα 100 γρ. φιστίκια.
  8. Χοντροκόβουμε με το μαχαίρι την ημίγλυκια κουβερτούρα.
  9. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο ένα βαθύ ταψάκι/φόρμα διαμέτρου περίπου 23 εκ. και ύψους 10 εκ.
  10. Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, το κακάο, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάμε με το μίξερ την ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα και ρίχνουμε τα αβγά ένα –ένα.
  11. Προσθέτουμε το γάλα και τη βανίλια, συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός.
  12. Ρίχνουμε το μείγμα βούτυρο-αβγά-γάλα στο αλεύρι, προσθέτουμε την κουβερτούρα και τα φιστίκια και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ίσα να αναμιχθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν έχουν λίγους σβόλους.
  13. Μεταφέρουμε τον χυλό στη φόρμα και ψήνουμε γύρω στα 50-60 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός κοφτερού μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το κέικ να μείνει για 10 λεπτά, αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  14. Το κόβουμε οριζοντίως στα δύο.
  15. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: σε μικρό αντικολλητικό κατσαρολάκι, φέρνουμε την κρέμα γάλακτος σε βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα.
  16. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να πυκνώσει, γύρω στα 5 λεπτά.
  17. Συναρμολογούμε το κέικ: βάζουμε το ένα κομμάτι κέικ στην πιατέλα σερβιρίσματος, απλώνουμε επάνω την κρέμα σοκολάτας και τοποθετούμε επάνω το άλλο κομμάτι.
  18. Καλύπτουμε με την ganache και σκορπάμε επάνω τα ολόκληρα φιστίκια.
  19. Αφήνουμε το γλυκό να μείνει 2 ώρες πριν το κόψουμε σε τρίγωνα.

Κέικ με μέλι και φιστίκια Αιγίνης

Υλικά

  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2/3 φλ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα λεπτοτριμμένα
  • 2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 γερή πρέζα αλάτι
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¾ φλ. ζάχαρη
  • ½ φλ. μέλι
  • 3 αβγά
  • 2 δόσεις βανιλίνη
  • ½ φλ. γάλα

Για το γλάσο

  • ½ φλ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ. σ μέλι
  • 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
  • 1/4 φλ. χοντροκοπανισμένα ανάλατα φιστίκια Αιγίνης

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
  2. Βουτυρώνουμε, αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
  3. Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, την μπέικινγ πάουντερ και το αλάτι.
  4. Προσθέτουμε τα φιστίκια και ανακατεύουμε.
  5. Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρευστο και αφράτο.
  6. Προσθέτουμε τα αβγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, το γάλα και τη βανιλίνη συνεχίζοντας να δουλεύουμε.
  7. Όταν το μείγμα ενοποιηθεί το ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι.
  8. Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψάκι/φόρμα και ψήνουμε περίπου 50-60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή η κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο (αν δούμε ότι παίρνει χρώμα πολύ νωρίς, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο). Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να χλιάνει 10 λεπτά, το ξεφορμάρουμε επάνω σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  9. Ετοιμάζουμε το γλάσο: βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το μέλι και την κρέμα γάλακτος σε μια ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  10. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να πάρει βράση.
  11. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, ακόμα για 1 λεπτό. Κατεβάζουμε το γλάσο από τη φωτιά και το ρίχνουμε σιγά-σιγά όπως είναι ζεστό με ένα κουτάλι επάνω στο κέικ, αφήνοντάς το να "ποτίσει" την επιφάνεια ανάμεσα στις κουταλιές. Πασπαλίζουμε με τα σπασμένα φιστίκια και αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα πριν το κόψουμε.

Μπισκότα με Λεμόνι, Φιστίκι και Ινδική Καρύδα

Υλικά

  • 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψιλοσπασμένα
  • 45 γρ. ινδική καρύδα
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κρόκο αβγού

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου.
  2. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι κοσκινισμένο, τη ζάχαρη, το φιστίκι, την καρύδα και το ξύσμα λεμονιού.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο και δουλεύουμε το μίγμα με τις άκρες των δαχτύλων μας μέχρι να γίνει ψιχουλιαστό.
  4. Προσθέτουμε τον κρόκο και δουλεύουμε τη ζύμη με το χέρι μέχρι να γίνει συμπαγής.
  5. Αφήνουμε το μίγμα για 15' στο ψυγείο να σφίξει.
  6. Πλάθουμε με το χέρι μας μπαλάκια, τα τοποθετούμε στο ταψί και τα πιέζουμε να ανοίξουν.

Ψήνουμε για 15'-20' περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στερεοποιηθούν.

* 3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Επίσης...

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Κέικ Μήλο - Κανέλα µε Ελαιόλαδο

Η συνταγή για κέικ μήλο-κανέλα με ελαιόλαδο.

Περισσότερα από

Γλυκό

Κέικ Σοκολάτα - Μήλο

Η συνταγή για κέικ σοκολάτα-μήλο.

Κέικ Νόστιµο και Αφράτο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και αφράτο κέικ.

Κέικ Μελένιο

Πώς θα φτιάξεις ένα μελένιο κέικ.

Υπέροχο Κέικ Σοκολάτα - Πορτοκάλι

Η συνταγή για ένα υπέροχο κέικ σοκολάτα-πορτοκάλι.

Κέικ Περγαµόντο - Πορτοκάλι

Πώς θα φτιάξεις κέικ περγαμόντο-πορτοκάλι.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Κέικ Δίχρωµο µε Μπανάνες και Σταφίδες

Η συνταγή για δίχρωμο κέικ με µπανάνες και σταφίδες.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Κέικ µε Γιαούρτι και Μαχλέπι

Η συνταγή για κέικ με γιαούρτι και μαχλέπι.

Κέικ Αµυγδάλου Σιροπιαστό

Η συνταγή για ένα σιροπιαστό κέικ αμυγδάλου.