Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.
Μαρμελάδα με Μήλα, Άρωμα Λεμόνι και Σταφίδες
Υλικά
- 1 κιλό μήλα
- χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
- 500 ml γλυκό λευκό κρασί
- 200 γρ. σταφίδες
- 600 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα μήλα από τις φλούδες και τα κουκούτσια.
- Τα κόβουμε σε λεπτά φετάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
- Τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε το ξύσμα.
- Προσθέτουμε τα 400 ml από το κρασί και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 30'.
- Στο μεταξύ, μουλιάζουμε τις σταφίδες σε 2-3 κ.σ. ζεστό νερό.
- Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη και το υπόλοιπο κρασί.
- Βράζουμε τη μαρμελάδα για άλλα 30'.
- Την αφήνουμε να κρυώσει και τη μοιράζουμε σε βάζα. Τη συντηρούμε στο ψυγείο.
Μαρμελάδα Πορτοκάλι
Υλικά
- 1 κιλό πορτοκάλια (χωρίς κουκούτσια)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια. Βάζουμε το εσωτερικό τους να βράσει σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό μέχρι να λιώσει.
- Μόλις βράσει το περνάμε από τον μύλο έτσι ώστε να πάρουμε έναν πολτό απαλλαγμένο από τα σκληρά μέρη του πορτοκαλιού.
- Βράζουμε τις φλούδες σε μια κατσαρόλα με πολύ νερό για δέκα λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει.
- Αλλάζουμε το νερό και τα ξαναβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Όταν μαλακώσουν τα βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό.
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε τις φλούδες σε λεπτές λωρίδες.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις φλούδες, το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και τον πολτό και τα βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
Μαρμελάδα Λεμόνι
Υλικά
- 1 κιλό λεμόνια, ακέρωτα
- 1.100 γρ. ζάχαρη
- 150 ml νερό
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τα λεμόνια.
- Τα κόβουμε και παίρνουμε μόνο τη σάρκα, απομακρύνοντας τις φλούδες με την ψίχα (το άσπρο μέρος) που μπορεί να έχουν πάνω τους.
- Αφαιρούμε τα κουκούτσια με σχολαστικότητα.
- Κόβουμε τη σάρκα σε πολύ μικρά κομματάκια.
- Παίρνουμε τις μισές από τις φλούδες και τις βράζουμε για 20 λεπτά.
- Τις στραγγίζουμε και αφαιρούμε κι από αυτές την ψίχα, ώστε να μείνουν όσο γίνεται πιο καθαρές.
- Τις περνάμε από το μπλέντερ.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα ψιλοκομμένα λεμόνια και τις φλούδες, τη ζάχαρη και το νερό.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 περίπου λεπτά ανακατεύοντας τακτικά με μια φαρδιά ξύλινη κουτάλα.
- Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν περάσει και το τεστ του πιάτου και της σταγόνας.
- Τοποθετούμε τη ζεστή ακόμα μαρμελάδα σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.
- Αφού κλείσουμε καλά, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.