
Τα κουλουράκια τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα που πέρασε -όπως πάντα- όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.
Κουλουράκια με Πούλπα Πορτοκαλιού
Υλικά
- 2 πορτοκάλια, ακέρωτα (αλεσμένα ολόκληρα στο μπλέντερ, πούλπα)
- 1 φλιτζ. τσαγιού ηλιέλαιο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι
- 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 2 βανίλιες
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- λίγο αλάτι
- 9-10 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
Προαιρετικά:
- μαύρη ζάχαρη ή σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υγρά, προσθέτουμε την άχνη, τις βανίλιες και το αλάτι και ανακατεύουμε απαλά.
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε απαλά.
- Πλάθουμε κουλουράκια, αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι ή μαύρη ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Κρασοκούλουρα Κανέλας με Σουσάμι
Υλικά
- 2 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί (ή σαγκριά)
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι
- 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 κ.σ. κανέλα
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. γαρίφαλο
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1 πορτοκάλι το ξύσμα
- 2 κ.σ. σουσάμι (καβουρδισμένο)
- 1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε με το σύρμα τη ζάχαρη με το λάδι.
- Προσθέτουμε το κρασί, την κανέλα, το γαρίφαλο, το σουσάμι καθουρδισμένο και το ξύσμα.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και ρίχνουμε στο μείγμα.
- Προσοχή μόλις ρίξουμε τη σόδα το υγρό αφρίζει και φουσκώνει.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε σταδιακά μείγμα ανακατεύοντας καλά.
- Ρίχνουμε τόσο αλεύρι, όσο να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια μας, τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς, για 20-30 λεπτά.
Κουλουράκια με Μέλι και Μήλο
Υλικά
- 2 τριμμένα μικρά μήλα
- 1 μικρό πορτοκάλι το χυμό και το ξύσμα
- 1 μανταρίνι το χυμό και το ξύσμα
- 1/2 κουταλάκι κανέλα
- 1/3 από το κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
- 1/2 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
- 4 κ.σ. μέλι
- 1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
- 2 φλιτζάνια αλεύρι
- 1/2 φακελάκι μπεικιν
- 1 κ.σ. ταχίνι
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το μέλι, το χυμό, το ξύσμα, τα μήλα τριμμένα στο ρεντέ, τα μπαχαρικά και το ταχίνι και βάζουμε στο μάτι της κουζίνας, σε σιγανή φωτιά.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε μέχρι να καραμελώσουν.
- Προσθέτουμε τα καρύδια και αφήνουμε να κρυώσει.
- Μόλις κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι, το μπέικιν και το σπορέλαιο.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα λίγο να ξεκουραστεί στο ψυγείο.
- Πλάθουμε κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.