
Δοκίμασε τις τρεις συνταγές που θα βρεις παρακάτω για μπράουνις, μους κακάο και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους chia που κάνουν αφράτη κάθε παρασκευή..
Μπράουνις με σπόρους chia και καφέ
Υλικά
- ½ φλ. σπόροι chia
- 300 γρ. αλεύρι
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 γερή πρέζα αλάτι
- ½ φλ. βούτυρο
- 120 γρ. σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο από 70% και άνω
- 4 αβγά
- 1 δόση βανιλίνη
- ¼ φλ. δυνατός καφέ φίλτρου
Εκτέλεση
- Αλέθουμε τους σπόρους chia σε ένα δυνατό μπλέντερ.
- Προθερμαίνουμε τοn φούρνο στους 160ο C.
- Bουτυρώνουμε κα αλευρώνουμε καλά ένα τετράγωνο ταψάκι 24 Χ 24 εκ.
- και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
- Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι από τους σπόρους chia, τη σόδα και το αλάτι.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Σε αντικολλητικό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μαζί με τη σοκολάτα ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη μέχρι να έχουμε μια λεία σάλτσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να χλιάνει.
- Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αβγά και προσθέτουμε τον καφέ και τη βανιλίνη.
- Δουλεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα να ενωθούν τα υλικά, ρίχνουμε το μείγμα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη λεκάνη με το αλεύρι από τους σπόρους chia και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
- Ρίχνουμε τον χυλό στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε γύρω στα 15 -16 λεπτά αν θέλουμε τα μπράουνις πιο υγρά και γύρω στα 18 -20 λεπτά αν θέλουμε να έχουν μάλλον την υφή κέικ.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό μέσα στο ταψί.
- Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
- Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σκόνη κακάο και γαρνίρουμε με έναν κόκκο καφέ.
Μους κακάο με γάλα καρύδας και σπόρους chia
Υλικά
- ½ φλ. σπόροι chia
- 800 ml γάλα καρύδας
- 4 κ.σ. βούτυρο καρύδας (διαφορετικά, βούτυρο φρέσκο)
- 10 κ.σ. μέλι ερείκης ή maple syrup
- 2 δόσεις βανιλίνη
- ¾ φλ. άγλυκο κακάο
- 1 γερή πρέζα αλάτι
- Για γαρνιτούρα: λευκά αμύδαλα φιλέ, φλοίδες αποξηραμένης καρύδα
Εκτέλεση
- Αλέθουμε τους σπόρους chia σε ένα δυνατό μπλέντερ μέχρι να γίνουν αλεύρι.
- Θα χρειαστούν το πολύ 2 -3 δευτερόλεπτα.
- Αν δουλέψουμε το μηχάνημα περισσότερο θα έχουμε μια πάστα που θα μοιάζει με βούτυρο (οι σπόροι περιέχουν αρκετό έλαιο όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα).
- Βάζουμε σε μεγάλο βαρύ μπολ το γάλα καρύδας, το βούτυρο καρύδας, το μέλι ή το maple syrup, τη βανιλίνη και το αλάτι και δουλεύουμε με το μίξερ χειρός μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε το κακάο και δουλεύουμε μέχρι να έχουμε ένα τελείως λείο μείγμα.
- Προσθέτουμε ½ φλ.
- αλεύρι από τους σπόρους chia (ίσως έχουμε φτιάξει λίγο περισσότερο) και συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέχρι να μην υπάρχουν καθόλου σβόλοι και η μους να είναι απολύτως λεία.
- Τη μοιράζουμε σε 8 μπολάκια και τη βάζουμε στο ψυγείο 24 ώρες πριν τη σερβίρουμε.
- Καβουρδίζουμε σε χαμηλή φωτιά τα αμύγδαλα και τις φλοίδες της καρύδας και γαρνίρουμε τη μους.
Μάφιν λεμονιού με σπόρους chia και γλάσο μελιού
Υλικά
- 3 κ.σ. σπόροι chia
- 2 κ.σ. παπαρουνόσπορος
- ¼ φλ. ξύσμα λεμονιού
- 1/3 φλ. χυμό λεμονιού
- ½ φλ. ζάχαρη
- 1½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 γερή πρέζα αλάτι
- 2 δόσεις βανιλίνη
- 2 αβγά
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ φλ. στραγγιστό γιαούρτι
- ¼ φλ. γάλα ή κρέμα γάλακτος
- 2 κ.σ. μέλι
Για το γλάσο
- 1 ½ φλ. άχνη ζάχαρη
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. γάλα ή κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι σε λεκάνη.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για 8 μεγάλα μάφινς ή 12 μικρά ή ντύνουμε τις θήκες με τα ειδικά χάρτινα φορμάκια μιας χρήσης.
- Χτυπάμε με το μίξερ χειρός την ζάχαρη με τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τη βανιλίνη, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το γάλα ή την κρέμα και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι και προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τον παπαρουνόσπορο και τους σπόρους chia.
- Ανακατεύουμε απαλά με τον αβγοδάρτη ή με ένα κουτάλι –δεν πειράζει αν μείνουν λίγοι σβόλοι.
- Μοιράζουμε το χυλό στις θήκες.
- Ψήνουμε για 12-14 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο ενός μάφιν.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε 5 -7 λεπτά και ξεφορμάρουμε επάνω σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
- Ετοιμάζουμε το γλάσο: ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη, το μέλι και το γάλα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα –αν μας φαίνεται αραιό, προσθέτουμε λίγη άχνη ζάχαρη ακόμα.
- Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και το λιώνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε μέσα το μείγμα ζάχαρη –μέλι –γάλα και ανακατεύουμε.
- Το βράζουμε για 1-2 λεπτά.
- Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την εστία και περιχύνουμε με το γλάσο τα μάφινς, χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού.