Από τη Βάσω Κουτσοβούλου
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα βασικά: κατ’ αρχήν, όταν λέμε barbecue μιλάμε για ψήσιμο κρεάτων ή ψαριών σε χαμηλή φωτιά, με έντονη την παρουσία καπνού για αρκετή ώρα – τουτέστιν, ψήσιμο στα κάρβουνα. Για να επιλέξουμε το κατάλληλο κρασί για αυτή τη διαδικασία, αρκεί να λάβουμε υπόψη κάποιους γενικούς κανόνες, λίγους και απλούς.
Πρώτον, τη συμφωνία χρωμάτων: Το χρώμα του «ψητού», θέλει αντίστοιχα το ίδιο χρώμα κρασιού. Για παράδειγμα το ψάρι (λευκό κρέας) ταιριάζει με λευκό κρασί, ενώ το μοσχάρι (κόκκινο κρέας) με κόκκινο.
Εν συνεχεία, την αρμονία των αρωμάτων: Το καπνιστό φαγητό θέλει και καπνιστά κρασιά, δηλαδή παλαιωμένα, σε δρύινα βαρέλια, για γευστική αρμονία.
Και τέλος, την ισορροπία των γεύσεων: Το λίπος του κρέατος θέλει κρασιά με οξύτητα, ενώ τα πλούσια κρέατα όπως το μοσχαρίσιο φιλέτο, για παράδειγμα, χρειάζονται κρασιά με αντίστοιχα γεμάτο σώμα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, τα βήματα για να επιλέξουμε το κρασί μας αποκαλύπτονται εύκολα. Αναζητούμε ποικιλίες που δίνουν έντονα αρώματα και γεύσεις, με οξύτητα με ένταση. Επίσης, ψάχνουμε για κρασιά με πολύπλοκο χαρακτήρα, που έχουν ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια. Και βέβαια, εμπιστευόμαστε το γούστο μας και, απ’ αυτήν την γκάμα, επιλέγουμε αυτό που μας αρέσει περισσότερο.
Τέλος, εάν πλάι στα αχνιστά ψητά μας, θέλουμε και το κατιτίς σαν συνοδευτικό, σερβίρουμε ρύζι, κινόα ή τις κλασικές πατάτες, που δεν θα επηρεάσουν τον βασικό χαρακτήρα του πιάτου μας. Και επειδή μας αρέσει να έχουμε στο τραπέζι μας ποικιλία από «αλοιφές», ιδανικά επιλέγουμε κάτι απλό σε άρωμα και γεύση, όπως λαδολέμονο με λίγα μπαχαρικά, ή βότανα σαν τον βασιλικό, αλλά κι ελαφριές σάλτσες, χωρίς πολλά μπαχαρικά.
Ας δούμε όμως μερικά αγαπημένα μας φαγητά και με τι θα τα ταιριάξουμε!
Χωριάτικα λουκάνικα
Best seller των BBQ, με μεγάλο εύρος επιλογών, τα λουκάνικα σε γενικές γραμμές αγαπούν τα ροζέ και τα κόκκινα κρασιά. Για να πετύχει το πάντρεμα, ο μπαχαρένιος και πικάντικος χαρακτήρας τους επιζητά κρασιά με ένταση και οξύτητα. Σε αυτό το μοτίβο, δοκιμάστε τις ποικιλίες Syrah, Cabernet Sauvignon αλλά και Αγιωργίτικο, τόσο σε ροζέ αλλά όσο και σε ερυθρή εκδοχή. Η ροζέ «Κλέφτρα-Κίσσα», του Κτήματος Κοκοτού, από Merlot & Cabernet Sauvignon, αλλά και η «Δρυόπη Νεμέα» του Κτήματος Τσέλεπου, είναι κρασιά που θα ανταποκριθούν πλήρως στις παραπάνω απαιτήσεις.
Χοιρινά μπριζολάκια
Λιπαρά και τρυφερά, συνδυάζονται εξαιρετικά με τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά των πλούσιων λευκών και ερυθρών κρασιών με οξύτητα. Βαρελάτα κρασιά από Ασύρτικο εκτός Σαντορίνης, και Chardonnay όπως το «Ήδυσμα Δρυός» του Κτήματος Τέχνη Οίνου θα ταιριάξουν ωραία. Ένα φρέσκο κόκκινο, με βελούδινες τανίνες από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο ή Λιάτικο, που το σερβίρουμε ελαφρώς δροσερό, αποτελεί επίσης μια καλή επιλογή – δοκιμάστε τον ερυθρό «Δάφνιο», του Οινοποιείου Δουλουφάκη για να το διαπιστώσετε.
Φιλέτο κοτόπουλου
Λευκό, τρυφερό και άπαχο, ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, το φιλέτο κοτόπουλου χρειάζεται δίπλα του λευκά κρασιά με ελαφρά παλαίωση (έως 6 μήνες) σε δρύινα βαρέλια, που διατηρούν την φρεσκάδα και την οξύτητα τους. Ποικιλίες σαν τα Βιδιανό, Chardonnay, Sauvignon Blanc και Σαββατιανό μας δίνουν κρασιά με τον χαρακτήρα που χρειαζόμαστε για ένα τέλειο συνδυασμό, με εξαιρετικές προτάσεις τον «Ιππόδρομο Βιδιανό» του Κτήματος Λυραράκη, αλλά και το «Σαββατιανό βαρέλι» του Οινοποιείου Παπαγιαννάκου.
Rib-eye
Το φημισμένο μοσχαρίσιο rib-eye, με medium ή rare ψήσιμο, απαιτεί ένα κρασί που δεν θα καλύψει, αλλά αντιθέτως θα αναδείξει το γευστικό του ταμπεραμέντο. Ο παλαιωμένος και ώριμος χαρακτήρας ενός κόκκινου κρασιού, ανταποκρίνεται στον καπνιστό χαρακτήρα του κρέατος, οδηγώντας σε γευστική αρμονία. Ένα rib-eye με έντονο ενδομυϊκό λίπος, που προσδίδει στη γεύση όγκο και λιπαρότητα, θα ταιριάξει ιδανικά με κρασιά από τις ποικιλίες Λημνιώνα και Ξινόμαυρο, όπως η «Νάουσα», του Κτήματος Διαμαντάκου. Όταν το κρέας είναι πιο καθαρό, αναζητάμε ένα ταννικό κρασί με οξύτητα – δοκιμάστε το με το «Μαυροτράγανο» του Κτήματος Αργυρού.
Φαγκρί
Ας μην ξεχνάμε και το BBQ με ψάρια, για τους λάτρεις των θαλασσινών! Ένα κόκκινο ψάρι σαν το φαγκρί, όταν προικίζεται με τις αρωματικές και γευστικές ιδιότητες που του δίνει το ψήσιμο στα κάρβουνα, χρειάζεται δίπλα του ένα ώριμο λευκό κρασί με οξύτητα. Ένα ώριμο Ασύρτικο, για παράδειγμα, τουλάχιστον 2-3 ετών από την χρονιά του τρύγου του, όπως η «Σαντορίνη Familia» του Κτήματος Χατζηδάκη, θα σταθεί ταιριαστά πλάι του. Εναλλακτικά, μπορούμε να δοκιμάσουμε και ένα πλούσιο ροζέ από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Λημνιό και Syrah! Το ροζέ από Λημνιό του Κτήματος Γκιρλέμη, είναι μια καλή επιλογή.
Ψητά λαχανικά
Για τους vegetarians και vegans της παρέας μας, μια πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων από μανιτάρια, πιπεριές πράσινες, κόκκινες, κίτρινες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και ντομάτες, θα δώσουν άλλη διάσταση στην ψησταριά μας! Το κρασί που θα επιλέξουμε θα είναι ένα αρωματικό και δροσερό λευκό, με φρεσκάδα και οξύτητα: Μαλαγουζιά, Κυδωνίτσα και Sauvignon Blanc οι ποικιλίες επιλογής μας. Ακόμη και ένα ανοιχτόχρωμο ροζέ σε στυλ Προβηγκίας θα συνδυαστεί υπέροχα. Η «Κυδωνίτσα» του Κτήματος Τσιμπίδη και το «Sauvignon Blanc» του Κτήματος Άλφα αποτελούν ενδιαφέρουσες επιλογές.
Mix Grill
Για τους μερακλήδες της παρέας, που θέλουν ποικιλία και συμπεριλαμβάνουν στο bbq όλες τις παραπάνω επιλογές και ακόμη περισσότερες, ακολουθούν κάποιες safe επιλογές κρασιού που «πηγαίνουν με όλα»: Λευκό από την ποικιλία Chardonnay, όπως η «Γερακοφωλιά» από το Κτήμα Χατζημιχάλη, ροζέ από Αγιωργίτικο όπως το «Peplo» (Αγιωργίτικο, Syrah, Μαυροφίλερο) από το Κτήμα Σκούρα και ερυθρό από την ποικιλία Syrah, όπως το «Syrah» του Κτήματος Αβαντίς.