Follow us

Τηγανητά μπαρμπούνια με σάλτσα από μοσχάτο κρασί Σάμου του σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου

«Για μένα το κρασί είναι ένα παιχνίδι αρωμάτων που μεταμορφώνει τα πιάτα μου» λέει ο Χρύσανθος Καραμολέγκος. Ζητήσαμε να μας δώσει συνταγές, που να αναδεικνύουν τον ιερό γάμο οίνου και φαγητού, μέσα στην κατσαρόλα. Προέκυψαν γεύσεις μεθυστικά απλές και συναρπαστικά οικείες.

Τηγανητά μπαρμπούνια με σάλτσα από μοσχάτο κρασί Σάμου του σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου

Υλικά

Υλικά (για 4-5 άτομα)

Σάλτσα για 1 περίπου κιλό ψάρια

400 γρ. ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια

1 μικρό, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμενο

5 γρ. ροζ πιπέρι, ελαφρά σπασμένο

100 ml κόκκινο ξίδι

100 ml ελαιόλαδο

300 ml μοσχάτο κρασί Σάμου

2 κ σ. φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη ή 1 κ.κ. ξερή

Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, σβήνουμε με το ξίδι και αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε και το κρασί και συνεχίζουμε για άλλα 5 λεπτά το βράσιμο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε τις ντομάτες, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, και βράζουμε για ακόμα 10 λεπτά το πολύ.

Προσθέτουμε το ροζ πιπέρι και τη μαντζουράνα.

Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια, τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά και τα αλατοπιπερώνουμε.

Στη συνέχεια, τα αλευρώνουμε καλά και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και να σχηματίσουν τραγανή κρούστα.

Σερβίρουμε με τη σάλτσα του κρασιού και φρέσκα φυλλαράκια μαντζουράνας.

Στην αρχή το πιάτο θυμίζει παραλλαγή του σαβόρο.

Το μοσχάτο όμως κρασί της Σάμου –μια καλή επιλογή που αναδεικνύει τη γλυκιά σάρκα των μπαρμπουνιών– καθώς το αλκοόλ του εξατμίζεται στο τηγάνι, αφήνει τα ίχνη του φρουτένιου και ανθώδους αρωματικού χαρακτήρα του στη σάλτσα, χωρίς να της προσθέτει οξύτητα, αφού από τη φύση του δεν διαθέτει.

Η μαντζουράνα παίρνει τη θέση του δεντρολίβανου και το ροζ πιπέρι μαζί με τις ντομάτες απομακρύνουν την υποψία μιας οποιασδήποτε ομοιότητας.

Επίσης...

Απολαμβάνοντας τη σαρδέλα

Το τίμιο μικρό ψάρι θα γίνει ο καλύτερος καλοκαιρινός σου μεζές.

3 συνταγές για σούπερ καλαμαράκια

Δείτε εντός τρεις νόστιμες και εύκολες συνταγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Θαλασσινές γεύσεις για τη νηστεία

Δες εντός τρεις συνταγές για να απολαύσεις σουπιές, χταπόδι και γαρίδες.

3 συνταγές με σταρ το μπαρμπούνι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές για ωραία μπαρμπούνια.

Δοκιμάστε αυτές τις νόστιμες συνταγές με γαρίδες

Δείτε εντός 3 νόστιμες και εύκολες συνταγές με το αγαπημένο θαλασσινό.

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές με σολομό

Το αγαπημένο ψάρι σε τρεις ιδιαίτερες εκδοχές.

3 συνταγές για υπέροχες σουπιές

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές με σουπιές.

3 συνταγές με μπακαλιάρο

Εντός θα βρεις τη συνταγή για τον αγαπημένο μπακαλιάρο σκορδαλιά αλλά κι ακόμη δύο νόστιμες προτάσεις.

3 συνταγές με καβούρι

Τολμήστε τις τρεις πρωτότυπες συνταγές που θα βρείτε εντός.

3 εύκολες συνταγές για ωραίο γαύρο

Μαρινάτος, στον φούρνο ή πλακί; Η επιλογή είναι δική σας.

Για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.