Follow us

Γιάννης Γκελντής: Γαλοπούλα σε χασαπόχαρτο

Πέντε σεφ του εθνικού τηλεοπτικού μας τραπεζιού εμπιστεύονται στο ΕΥ τη βερσιόν της γαλοπούλας που κάνει να ηχούν «τρίγωνα – κάλαντα» στην ψυχή τους.

Γιάννης Γκελντής: Γαλοπούλα σε χασαπόχαρτο

Υλικά

Υλικά

Γαλοπούλα σε χασαπόχαρτο

Μία γαλοπούλα (4,5-5 κιλά)

10 φέτες μπέικον

1 ποτηράκι ελαιόλαδο 200 mI

4 μεγάλες λαδόκολλες

4 χασαπόχαρτα

8 φύλλα εφημερίδας και 4 μεγάλα φύλλα αλουμινόχαρτο περίπου 20 cm το καθένα

20 μέτρα σπάγκος

Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Πλένουμε πολύ καλά τη γαλοπούλα, την αλείφουμε εσωτερικά και εξωτερικά με το ελαιόλαδο, την αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα-έξω, την καλύπτουμε εξωτερικά με το μπέικον και την ντύνουμε όλη με τη λαδόκολλα (προσοχή να μη σκιστεί).

Τη δένουμε με το σπάγκο, τυλίγουμε με το χασαπόχαρτο, τη δένουμε με τον υπόλοιπο σπάγκο, την καλύπτουμε προσεχτικά με την εφημερίδα, και τη «φυλακίζουμε» με το αλουμινόχαρτο.

Τη βάζουμε στο φούρνο στους 140°C για περίπου πέντε ώρες και ύστερα στους 200°C για ακόμη μισή ώρα.

Το υγρό που βγάζει η γαλοπούλα το βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα, το "δένουμε" με 40 γρ.

λιωμένο βούτυρο ανακατεμένο με 40 γρ.

αλεύρι και το χρησιμοποιούμε ως σάλτσα.

Γιάννης Γκελντής: Γαλοπούλα σε χασαπόχαρτο

Ο Γιάννης Γκελντής μεγάλωσε στη Γερμανία.

Η γαλοπούλα τού θυμίζει την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν όλη η οικογένεια συγκεντρωνόταν γύρω από το τραπέζι, για να τη γευτεί, ψημένη στο φούρνο με κάστανα και κιμά.

Στην πορεία, γύρισε πολλές πόλεις και μαγείρεψε πολλές φορές για χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν.

Πάντα όμως, η παιδική ανάμνηση της πλούσιας αυτής συνταγής τον στοιχειώνει γλυκά.

Τώρα πια, ετοιμάζοντας για την Άγια Νύχτα τη γαλοπούλα, προτιμά να την ψήνει στο φούρνο διπλοτυλιγμένη με λαδόκολλες, χασαπόχαρτα, αλουμινόχαρτο και εφημερίδες.

Μάλλον, προσπαθεί υποσυνείδητα να προστατέψει τη θύμηση του - εκτός, φυσικά, από τους χυμούς της...

Επίσης...

3 προτάσεις για "ιδιαίτερες" μπριζόλες

Εσύ έχεις φάει την μπριζόλα σου με τραχανά;

3 προτάσεις για νόστιμα γιουβαρλάκια

Μία σούπα με γιουβαρλάκια είναι ό,τι πρέπει για ένα cosy δείπνο κι εμείς έχουμε τρεις συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

Οι πιο νόστιμες χοιρινές μπριζόλες

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και απογείωσε τη μπριζόλα σου.

3 λαχταριστές σούπες με κρέας

Με κιμά, κεφτεδάκια ή και λουκάνικο, αυτές οι σούπες είναι ό,τι πρέπει τώρα που πέφτει η θερμοκρασία.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Χοιρινά Κεφτεδάκια του Δήμου Μπαλόπουλου

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.