Follow us

Χήνα a la Doube

Έξι συνταγές για να πείτε… άπαπα στην πλήξη.

Χήνα a la Doube

Υλικά

Υλικά (για 6-8 άτομα)

Μία χήνα βάρους 4 1/2 κιλών, καθαρισμένη και έτοιμη για ψήσιμο.

Αφαιρούμε τα συκωτάκια της.

1 1/4 λίτρα λευκό κρασί

2-3 λίτρα πυκνός ζωμός από χήνα ή μοσχάρι

600 mI ξίδι

1/4 κ.γ. χοντροκοπανισμένο μπαχάρι (όχι τριμμένο)

2-3 φύλλα δάφνης

1/4 κ.γ. φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη

1/4 κ.γ. φρέσκο θρούμπι

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα

300 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και σοταρισμένα

1 λεμόνι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους

2-3 αντσούγιες, λιωμένες στο γουδί

30 γρ. βούτυρο, «καμένο» σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να πάρει χρώμα

1 λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες

Αλάτι

Παρασκευή

Μισοψήνουμε τη χήνα σε προθερμασμένο στους 190°C φούρνο, για μία ώρα περίπου (ακόμα καλύτερα, εάν ο φούρνος μας έχει περιστρεφόμενη σούβλα).

Τη βγάζουμε από το ταψί ή τη σούβλα και τη βάζουμε σε ένα μικρό καζάνι, ίσα ίσα να χωράει Προσθέτουμε το λευκό κρασί και αρκετό πυκνό ζωμό κρέατος ή πουλερικού, ώστε να τη σκεπάσει Προσθέτουμε, επίσης, το ξίδι, το μπαχάρι, τη δάφνη, τη μαντζουράνα, το θρούμπι και τα κρεμμυδάκια.

Το αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά επί μία ώρα.

Αλατίζουμε όσο θέλουμε.

Όταν η χήνα είναι έτοιμη, τη βάζουμε σε πιατέλα και φτιάχνουμε μια σάλτσα προσθέτοντας στο ζουμί που έχει μείνει στο καζάνι, τα μανιτάρια, το κομμένο σε κύβους λεμόνι και τις κοπανισμένες αντσούγιες.

Σιγοβράζουμε τη σάλτσα, ώσπου να πήξει λίγο, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, και μόλις «μαυρίσει» το φρέσκο βούτυρο που έχουμε βάλει να κάψει, το ανακατεύουμε μέσα στη σάλτσα.

Γαρνίρουμε τη χήνα με τις φέτες λεμονιού και σερβίρουμε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα.

Μια πολύ νόστιμη συνταγή για ψητή χήνα «της κατσαρόλας», από το Ουίλιαμσμπουργκ του 18ου αιώνα.

Επίσης...

3 προτάσεις για "ιδιαίτερες" μπριζόλες

Εσύ έχεις φάει την μπριζόλα σου με τραχανά;

3 προτάσεις για νόστιμα γιουβαρλάκια

Μία σούπα με γιουβαρλάκια είναι ό,τι πρέπει για ένα cosy δείπνο κι εμείς έχουμε τρεις συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

Οι πιο νόστιμες χοιρινές μπριζόλες

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και απογείωσε τη μπριζόλα σου.

3 λαχταριστές σούπες με κρέας

Με κιμά, κεφτεδάκια ή και λουκάνικο, αυτές οι σούπες είναι ό,τι πρέπει τώρα που πέφτει η θερμοκρασία.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Χοιρινά Κεφτεδάκια του Δήμου Μπαλόπουλου

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.