Υλικά
Υλικά (για 8 άτομα)
1,5 κιλό βοδινό κότσι και χοιρινό κρέας
2,5 λίτρα νερό
2 κρεμμύδια
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι και πιπέρι
1 μέτριο λάχανο, χωρίς το κοτσάνι του, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
500 ml χυμός παντζαριών, που έχουν υποστεί «ζύμωση»
6 παντζάρια (από το ένα θα πάρουμε μόνο το ζωμό)
1 ½ κ.σ. αλεύρι
Ψιλοκομμένος μαϊντανός ή άνηθο
Παρασκευή
Βάζετε τα κρέατα σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν μαζί με το κρεμμύδι και τη δάφνη.
Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται αφρός, ξαφρίζετε το ζωμό με τρυπητή κουτάλα και αλατοπιπερώνετε.
Αφού πάρει βράση η σούπα, τη σκεπάζετε, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και την αφήνετε να σιγοβράζει για 2-3 ώρες.
Σουρώνετε το ζωμό και τον ξαναρίχνετε σε καθαρή κατσαρόλα.
Φυλάτε χωριστά τα κρέατα.
Ρίχνετε το λάχανο και το χυμό των παντζαριών.
Τα σουρώνετε, τα ξεφλουδίζετε και τα αλευρώνετε.
Τα ρίχνετε στο ζωμό και τον αφήνετε να πάρει άλλη μια βράση.
Αλατοπιπερώνετε ξανά, αν χρειαστεί, και προσθέτετε το χυμό του έκτου παντζαριού.
Κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το ξαναρίχνετε στη ζεστή σούπα.
Μόλις ξαναπάρει βράση, είναι έτοιμη.
Πασπαλίζετε τα πιάτα με το άνηθο ή τον μαϊντανό, περιχύνετε με το ζωμό και το χυμό των παντζαριών.
Μπορείτε να προτείνετε ξινή κρέμα γάλακτος, τη σμετάνα, αντί του όξινου ζωμού των παντζαριών.
Bortsch, και… πασών των Ρωσιών: Η πολύ γευστική αυτή σούπα λαχανικών με κρέας είναι το εθνικό πιάτο όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και της Ουκρανίας και της Πολωνίας – που περιέχει ξινήθρες και σπανάκι.
Υφίστανται πάρα πολλές παραλλαγές της, με καρότα, σελινόριζα, πράσα, μαραθόριζα, αλλά πάντα οι βασικές συνιστώσες της είναι ο ζωμός του κρέατος, το λάχανο και τα παντζάρια.
Στη Ρωσία μάλιστα βράζουν τα παντζάρια, τα ξύνουν στον τρίφτη και τα αφήνουν να υποστούν ζύμωση σε δροσερό μέρος για τρεις-τέσσερις μέρες, ώστε να δώσουν μια ξεχωριστή, όξινη γεύση στη σούπα.