Υλικά
Yλικά (για 4 άτομα)
1 κιλό λαχανίδες ή πράσινο, σγουρό λάχανο, τύπου Σαβοΐας, πλυμένο και κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες.
180 γρ. σκορδάτο λουκάνικο αέρος λιγκουίκα (ή πεπερόνι ή τσορίθο) κομμένο σε λεπτές φέτες (προαιρετικό)
6 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 λίτρα κρύο νερό
2 ½ κ.γλ. αλάτι
Παρασκευή
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 3 κ.σ ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά, ρίχνετε και τις πατάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
Προσθέτετε το νερό και αφήνετε το φαγητό να βράζει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά, μέχρι να λιώσουν οι πατάτες.
Στο μεταξύ, αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το λουκάνικο, το σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να φύγει το πολύ λίπος του.
Το σουρώνετε και κρατάτε το λουκάνικο, ζεστό, πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Όταν βράσουν οι πατάτες και μαλακώσουν, τις βγάζετε από τη φωτιά και τις πολτοποιείτε.
Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το λουκάνικο.
Τα ξαναρίχνετε όλα μαζί στην κατσαρόλα και τα αφήνετε να σιγοβράζουν για άλλα 5 λεπτά.
Λίγο πριν σερβίρετε, ρίχνετε το ψιλοκομμένο λάχανο ή τις λαχανίδες και σιγοβράζετε με ανοιχτή την κατσαρόλα για 5 ακόμα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι λαχανίδες και να πάρουν ένα χρώμα πράσινο, του ίασπη (ζαντ).
Προσθέτετε την τελευταία κουταλιά ελαιόλαδο και σερβίρετε σε πιάτα της σούπας.
Caldo verde, η σμαραγδένια: Η πράσινη, υπέροχη, δυναμωτική, αλλά και λεπτή στη γεύση, σούπα από την Πορτογαλία.
η εθνική τους χορτόσουπα! Ένα πιάτο της αγροτικής κουζίνας, που γίνεται με βάση το πράσινο, σγουρό λάχανο ή λαχανίδες και πατάτες.
Θα τη βρείτε από την Εβόρα μέχρι το Πόρτο και από τη Λισαβόνα μέχρι τη Βίλα Ρεάλ.
Σερβιρισμένη έτσι ζεστή, όπως την περιγράφει το όνομά της (κάλντο), άλλοτε να περιέχει το λουκάνικο λιγκουίκα (linguica) και άλλοτε φασόλια, ή και τα δύο.
Και πάντα μαζί με μια φέτα καλαμποκένιο ψωμί, μπρόα (broa).