Follow us

Olla podrida: το "βραστό"

Άμεσα συνδεδεμένη με τα πιο ταπεινά και άρα διαθέσιμα υλικά, το τσουκάλι και την εστία, με τα στοιχειώδη της ανθρώπινης κοινωνίας δηλαδή, η σούπα παραπέμπει άμεσα στο βασικό ένστικτο, σε μια αταβιστική ανάγκη συσπείρωσης και θρέψης. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις τα γευστικά εσώψυχα μιας χώρας από το να γευτείς –ξένος σε ξένο τόπο– μερικές κουταλιές αχνιστής σούπας. Κι επειδή το κρύο θέλει soul food, σας παρουσιάζουμε παραδοσιακές σούπες της Ευρώπης –από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την

Olla podrida: το "βραστό"

Υλικά

Υλικά (για 4-5 άτομα)

200 γρ. κοτόπουλο ή καλύτερα κότα ελεύθερης βοσκής

1/4 του κιλού μοσχαρίσιο κρέας για βραστό

100 γρ. στήθος γαλοπούλας

100 γρ. ζαμπόν ή χαμόν (ζαμπόν ωρίμανσης)

100 γρ. λουκάνικο αέρος με πάπρικα (τσορίθο)

300 γρ. ρεβίθια μουσκεμένα από την προηγουμένη στο νερό

1 κρεμμύδι, 1 σκ. σκόρδο

Λίγο κύμινο ολόκληρο

Ψωμί, ζαφορά, αλάτι

Παρασκευή

Βάζετε το κρέας σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό μαζί με την κότα, τη γαλοπούλα, το λουκάνικο και τα μουλιασμένα ρεβίθια.

Σε ένα τηγανάκι όπου ήδη βράζει νερό με αλάτι, ρίχνετε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, να βράσει κι αυτό.Όταν είναι έτοιμα τα ρεβίθια, ρίχνετε από πάνω τα βρασμένα κρεμμύδια με το νερό τους, μαζί με τη ζαφορά, το κύμινο και το ψιλοκομμένο σκόρδο.

Δοκιμάζετε αν χρειάζονται επιπλέον αλάτι και δίνετε μια ακόμα βράση σε όλα μαζί.

Στη συνέχεια, ρίχνετε το ζωμό με τα ρεβίθια σε μια σουπιέρα και σερβίρετε τα κρέατα, χωριστά, κομμένα σε μικρά κομμάτια ή τα σερβίρετε όλα μαζί σαν μια παραδοσιακή κρεατόσουπα.

Olla podrida, η «καθολική»: Η όγια ποδρίδα, η κοτόσουπα με διάφορα κρεατικά (είναι αυτό που λέμε εμείς «βραστό»), βασίζεται σε μια πολύ παλιά ισπανική συνταγή.

Τη μνημονεύει ακόμα και ο Σάντσο Πάντσα στο «Δον Κιχώτης της Μάντσα».

Στην Ισπανία βέβαια ισχυρίζονται ότι είναι η πιο ουσιαστική από τις σούπες, αυτή που σε χορταίνει και σε παρηγορεί, αυτή που τρώγεται ζεστή τη νύχτα και κρύα το πρωί.

Ας τη δούμε στη μοναστηριακή εκδοχή της, όπως την παραδίδει η Ακαδημία της Ισπανικής Κουζίνας.

Επίσης...

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 εναλλακτικές συνταγές με κοτόπουλο

Το κοτόπουλο ψημένο στο φούρνο είναι αξία, όμως μπορείς να το απολαύσεις και με εναλλακτικούς τρόπους: σε κροκέτα, πίτα ή ως κοτοσαλάτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εξωτικό Κοτόπουλο

Η συνταγή για εξωτικό κοτόπουλο.

Κοτόπουλο Φρικασέ

Η συνταγή για κοτόπουλο φρικασέ.

Μια Εύκολη και Γευστική Κοτόπιτα

Η συνταγή για μία εύκολη και γευστική κοτόπιτα.

Κοτόπουλο Μαριναρισµένο Ελαφρύ και Νόστιµο

Πώς θα φτιάξεις κοτόπουλο µαριναρισµένο ελαφρύ και νόστιµο.

Κοτοσαλάτα Μεθυσµένη

Η συνταγή για μία θαυμάσια κοτοσαλάτα.

Κοτόπουλο µε Μανιτάρια

Η συνταγή για κοτόπουλο με μανιτάρια.

Εύκολο Κοτόπουλο Κοκκινιστό µε Σπανάκι

Η συνταγή για εύκολο κοτόπουλο κοκκινιστό µε σπανάκι.

Κοτόπουλο Ψητό της Κατσαρόλας µε Φέτα

Η συνταγή για κοτόπουλο ψητό της κατσαρόλας µε φέτα.

Κοτόπουλο µε Πατάτες και Θυµάρι στην Κατσαρόλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε πατάτες και θυµάρι στην κατσαρόλα.

Κοτόπουλο Λεµονάτο µε Μάραθο

Η συνταγή για κοτόπουλο λεµονάτο µε µάραθο.