Υλικά
Υλικά (για 8 άτομα)
2 - 2 1/2 κιλά χταπόδι, καλά γouλιασμένο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα με μαχαίρι
1 1/2 του φλιτζ. ελαιόλαδο
10 κορυφές μπρόκολου
1/4 του φλιτζ. ξίδι balsamico
Παρασκευή
Χωρίζουμε τα πλοκάμια και τα τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη, ίσια σαν ραβδί.
Κρατάμε την κουκούλα μαζί με τα περιεχόμενα (αβγά, μελάνι κλπ.).
Παγώνουμε στην κατάψυξη το χταπόδι.
Σοτάρουμε με κρεμμύδι και 1/2 του φλιτζ.
ελαιόλαδο την κουκούλα και το μελάνι, για μισή ώρα, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει η κουκούλα και να πάρει καφέ χρώμα.
Την αφαιρούμε και κρατάμε το ζουμί.
Αχνίζουμε τις κορυφές του μπρόκολου, χτυπάμε στο μπλέντερ το ζουμί της κατσαρόλας μαζί με το αχνισμένο μπρόκολο.
Τα σουρώνουμε και τα χτυπάμε ξανά, προσθέτοντας 1 φλιτζ.
λάδι και 1/4 φλιτζ.
βαλσαμικό ξίδι.
Ρίχνουμε τη σάλτσα σε ζεστό πιάτο.
Κόβουμε το χταπόδι σε πολύ λεπτές φέτες-δαχτυλίδια και τα τοποθετούμε για λίγο σε άλλο ζεστό πιάτο, για να βγάλουν το νερό τους (2 λεπτά).
Κατόπιν, βάζουμε το χταπόδι πάνω στο πιάτο με τη σάλτσα και σερβίρουμε.