Υλικά
Υλικά (για 6-8 άτομα)
Κεφάλι, σβέρκος και συκώτι από ένα αρνάκι του γάλακτος
2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα στη μέση
Αλάτι
1/2 φλιτζ. βούτυρο
2 φλιτζ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
4 ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη του κρεμμυδιού
1 μάτσο λάπαθα, πλυμένα και κομμένα
Μπούκοβο ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 1/2 φλιτζ. άνηθος, ψιλοκομμένος
2 φλιτζ. καλό, στραγγισμένο γιαούρτι
Παρασκευή
Πλένουμε το κεφάλι και το σβέρκο του αρνιού και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια.
Βάζουμε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν και μόλις πάρουν βράση, τα ξαφρίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο σε πολύ σιγανή φωτιά.
Το κεφαλάκι είναι βρασμένο, όταν το κρέας πέφτει από τα κόκαλα.
Ζεματίζουμε το συκώτι και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Πετάμε το νερό στο οποίο το ζεματίσαμε.
Όταν το κεφαλάκι βράσει, το βγάζουμε από το ζουμί και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Σουρώνουμε το ζουμί, πετάμε τα κρεμμύδια και το βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει.
Αφαιρούμε όλο το λίπος που θα ανέβει στην επιφάνεια.
Ξεκοκαλίζουμε το κεφαλάκι και το σβέρκο και κόβουμε όλο το κρέας σε μικρά κομματάκια (συμπεριλαμβάνουμε το μυαλό, τα μάτια, τη γλώσσα, τα μάγουλα κλπ).
Μέχρι το σημείο αυτό, μπορεί να έχουμε κάνει την προετοιμασία μια μέρα πριν, και να κρατήσουμε τα κρέατα και το συκώτι στο ψυγείο.
Όταν θα είναι να σερβίρουμε, βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα συκωτάκια, για μερικά λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τα λάπαθα και τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα κρέατα, τη ντομάτα και το μισό άνηθο και μπόλικο κόκκινο πιπέρι.
Ανακατεύουμε μερικές φορές με ξύλινο κουτάλι.
Αδειάζουμε στην κατσαρόλα το ζωμό και ίση ποσότητα νερού.
Αφήνουμε το μίγμα να βράσει για 10-15 λεπτά.
Διορθώνουμε τη γεύση με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι.
Σερβίρουμε τη σούπα καυτή, προσθέτοντας 1-2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι και άνηθο στο κάθε πιάτο.
Περιγραφή της σούπας μού έδωσε η Μάγια Γιαννίκα, που την πήρε από την πεθερά της, η οποία κατάγεται από την Κρανιά Τρικάλων.
Και πάλι έχω αφαιρέσει το λίπος από το ζωμό.