Υλικά
Υλικά
Για το φύλλο
2 φλιτζ. αλεύρι
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
Όσο νερό πάρει
Γέμιση
1 φλιτζ. αστυπαλίτικη χλωρή ή καλή ολόπαχη φρέσκια μυζήθρα
1 φλιτζ. κοπανιστή
1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένος δυόσμος
1 αυγό
Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Μέλι, για να τα περιχύσουμε
Παρασκευή
Με το αλεύρι, το λάδι και όσο νερό χρειαστεί, φτιάχνουμε ζύμη για να ανοίξουμε φύλλο.
Την αφήνουμε να "ξεκουραστεί" για μισή ώρα και ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας τα υλικά σε μια γαβάθα.
Ανοίγουμε λεπτό φύλλο και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια, με διάμετρο περίπου 12 εκ.
Βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση στη μέση κάθε κύκλου και διπλώνουμε για να πάρουμε ημικυκλικές τυρόπιτες.
Κολλάμε καλά, βρέχοντας λίγο την άκρη.
Τηγανίζουμε σε πολύ ζεστό λάδι, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Στραγγίζουμε σε χάρτινες πετσέτες, περιχύνουμε με μέλι και σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστά.
Παραλλαγή της συνταγής της Φρόσως Ποδότα.
Από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της Αστυπάλαιας, τα πουντζά, δεν τα φτιάχνουν μονάχα την εποχή του Πάσχα.
Σημειώνουμε το συνδυασμό πικάντικου, αλμυρού τυριού, όπως η κοπανιστή, με το μέλι.
Είναι κάτι που το βρίσκαμε πολύ σε παλιές συνταγές και έχει σχεδόν εκλείψει στην εποχή μας.