Υλικά
Υλικά
1 κιλό σουπιές
1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
αλατοπίπερο, ρίγανη
3-4 κ.σ. ξίδι, 2 κ.σ. μέλι
1 κλωνάρι αρισμαρί (δεντρολίβανο)
Παρασκευή
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές.
Βάζουμε νερό να βράσει και τις ρίχνουμε μέσα.
Μόλις ξαναπάρει βράση το νερό, τις βγάζουμε από τη φωτιά και τις αδειάζουμε σε τρυπητό.
Προσοχή να μην ζεματιστούν πολύ.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και μόλις κάψει, ρίχνουμε τις σουπιές και τις τσιγαρίζουμε γρήγορα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Αλατοπιπερώνουμε με μεγάλη προσοχή (οι σουπιές παίρνουν ελάχιστο ή καθόλου αλάτι).
Βγάζουμε τις σουπιές με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε ένα πιρέξ μαζί με το αρισμαρί.
Βάζουμε στο λάδι τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε, μέχρι να γίνουν ένα είδος σάλτσας.
Περιχύνουμε με αυτήν τις σουπιές, τις ανακατεύουμε καλά και τις βάζουμε για λίγο στο φούρνο, στους 200 ο C, για 20 λεπτά περίπου, για να ροδίσουν και να ενωούν οι γεύσεις τους.
Σημ.: Εάν μαγειρέψετε όλο το μενού, οι ποσότητες είναι για 6-8 άτομα.
Εάν μαγειρέψετε μεμονωμένα κάθε συνταγή, είναι για 4 άτομα.
Οι συνταγές αυτές ανήκουν στους κυρίους Γ.
Αναστασάκη, Χρ.
Βενέρη και Γ.
Λάππα, και είναι από αυτές που έφτιαξαν οι ίδιοι, στη διάρκεια των Σεμιναρίων για την Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα.