Follow us

Βασιλικό καβούρι και πράσα σε στάχτες

Βασιλικό καβούρι και πράσα σε στάχτες

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

Καβούρι

2 πόδια βασιλικού καβουριού

Πράσα

8 μεγάλα πράσα

60 γρ. νερό

50 γρ. βούτυρο

Στάχτες

Μια μεγάλη σακούλα σανό

Σάλτσα μυδιών

1 κιλό μύδια

300 γρ. λευκό ξηρό κρασί

1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι

1/2 εσαλότ χοντροκομμένο

50 γρ. κρέμα γάλακτος

10 γρ. βούτυρο

Κρουτόν

50 γρ. ψίχουλα

10 γρ. βούτυρο

Παρασκευή

Καβούρι
Κόβουμε προσεκτικά με ψαλίδι το κέλυφος και αφαιρούμε τη σάρκα.

Τυλίγουμε σφιχτά τη σάρκα του καβουριού σε πλαστική μεμβράνη.

Στάχτες
Βάζουμε το σανό σε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος, τον ανάβουμε και τον αφήνουμε να καίγεται για 2-3 ώρες μέχρι να μη μείνει τίποτα άκαυτο.

Αφήνουμε τη στάχτη να κρυώσει και κατόπιν τη «σουρώνουμε» μέσα από λεπτό ύφασμα.

Καβούρι
Κόβουμε προσεκτικά με ψαλίδι το κέλυφος, αφαιρούμε τη σάρκα και τυλίγουμε σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη.

Σάλτσα μυδιών
Βάζουμε σε ζεστή κατσαρόλα πρώτα τα μύδια και κατόπιν με τη σειρά εσαλότ, θυμάρι και κρασί.

Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά.

Σουρώνουμε, βάζουμε πάλι το ζουμί στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το μισό.

Προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα, ανακατεύουμε να αναμειχθούν και το σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει το 1/3.

Καρυκεύουμε και διορθώνουμε την οξύτητα της σάλτσας με βρασμένο κρασί (να έχει εξατμιστεί το αλκοόλ του).

Πράσα
Αφαιρούμε τις πράσινες κορφές τους, τα βράζουμε 8-9 λεπτά σε αλατισμένο νερό και τα βουτάμε αμέσως σε παγωμένο νερό.

Αφαιρούμε 3-4 εξωτερικά φύλλα και τα κόβουμε σε μήκος 10 εκ.

Κρουτόν
Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και σοτάρουμε τα ψίχουλα μέχρι να πάρουν χρώμα• αλατίζουμε.

Σερβίρισμα
Ποσάρουμε σε νερό 58°C τα καβούρια για 4 λεπτά.

Αφαιρούμε τη μεμβράνη και τα ρολάρουμε αργά μέσα σε τηγάνι με ζεστό βούτυρο.

Ζεσταίνουμε το νερό και χτυπάμε μέσα του το βούτυρο (υλικά πράσων) μέχρι να πάρουμε μια εμουλσιόν, οπότε προσθέτουμε τα πράσα και τα ζεσταίνουμε μέχρι την καρδιά.

Αφαιρούμε το εξωτερικό τους φύλλο και γυρίζουμε τα πράσα μέσα στη στάχτη.

Τινάζουμε να φύγει η περιττή στάχτη και κόβουμε τα ρολά του καβουριού στο ίδιο μήκος με τα πράσα.

Ζεσταίνουμε τη σάλτσα και την κάνουμε αφρό με blender-μπαστούνι.

Βάζουμε εναλλάξ στα πιάτα καβούρι με πράσα και προσθέτουμε σάλτσα και κρουτόν.

Το σερβίρισμα αυτού του πιάτου μοιάζει πιο πολύ με καλλιτεχνικό χάπενινγκ.

Acid γεύση ευγενούς καψαλίσματος που ενώνεται φανταστικά με την αφρισμένη θάλασσα της σάλτσας.

Επίσης...

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.