Υλικά
12 αγκινάρες μεγάλες φρέσκεςYλικά για 4-6 άτομα
2 κουτ. σούπας βούτυρο για το ταψί
½ φλιτζ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Για τη γέμιση
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές διαλυμένος σε νερό
½ φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
½ φλιτζ. αλεύρι
½ φλιτζ. βούτυρο
2 ½ φλιτζ. γάλα χλιαρό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι άσπρο κατά προτίμηση
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τις αγκινάρες και κόβετε τα κοτσάνια στη βάση τους για να στέκονται οι αγκινάρες στο ταψί.
Αφαιρείτε τα φύλλα και το χνουδωτό εσωτερικό τους, τις τρίβετε με μια λεμονόκουπα και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό.
Τις στραγγίζετε και τις τοποθετείτε όρθιες σε ένα βουτυρωμένο ταψί.
Σοτάρετε τον κιμά με το κρεμμύδι, προσθέτετε τον ντοματοπελτέ, 1 ½ φλιτζάνι νερό, το μαϊντανό και αλατοπίπερο.
Βράζετε τη γέμιση μέχρι να σωθεί η σάλτσα της και μετά τη μοιράζετε μέσα στις αγκινάρες.
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ.
Ζεσταίνετε το βούτυρο και διαλύετε μέσα το αλεύρι ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι.
Ρίχνετε το γάλα και ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα.
Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.
Καλύπτετε τις αγκινάρες με μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με το τυρί.
Τις ψήνετε κάτω από το γκριλ του φούρνου μέχρι να γκρατιναριστούν.