Υλικά
2 κιλά μύδια ζωντανά με το κέλυφος Υλικά
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
4 σκ. σκόρδο σε φετάκια
200 ml (περίπου 1 1/2 φλ. τσ.) λευκό κρασί
2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 κ.γλ. θυμάρι
τέταρτα λεμονιών
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα μύδια.
Τρίβουμε τα κελύφη να φύγουν τα ξένα σώματα και αφαιρούμε, τραβώντας δυνατά, τις πράσινες φουντίτσες των μυδιών.
Ξαναπλένουμε καλά και πετάμε όσα όστρακα είναι ανοιχτά ή σπασμένα.
Σε κατσαρόλα απλωτή, που να τα χωράει, σοτάρουμε για μισό λεπτό τα κρεμμυδάκια.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσουν 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μύδια και το θυμάρι και σκεπάζουμε για 2-3 λεπτά.
Ανακατεύουμε και, μόλις δούμε ότι άνοιξαν όλα τα μύδια, τα αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
Τα μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα, μαζί με τα μυρωδικά, σε βαθύ σκεύος.
Περνάμε το ζωμό τους από λεπτό σουρωτήρι και τον βάζουμε σε κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε 2 κ.σ παγωμένο φρέσκο βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τον μαϊντανό και ρίχνουμε το ζωμό πάνω στα μύδια.
Χρησιμοποιούμε βαθιά πιάτα, ώστε να πάρει καθένας και αρκετό από το νόστιμο ζουμί τους.
Σερβίρουμε χωριστά το λεμόνι, για όποιον θέλει.