Υλικά
10-12 μεγάλες γαρίδες, κατά προτίμηση φρέσκες Υλικά
4-5 φύλλα από διάφορα σαλατικά (σαλάτα, λόλα, φριζέ, ραντίτσιο, ρόκα)
2 σφιχτές ντομάτες και μισό αγγούρι σε κυβάκια
Για τη μαρινάδα
3/4 φλ.τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο λιωμένη
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 κ.γλ. σιναπόσπορος (προαιρετικά)
χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι
ελάχιστο πιπέρι καγιέν (αν θέλουμε πικάντικη γεύση)
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα χτυπώντας ζωηρά τα υλικά της σε βαθύ σκεύος.
Πλένουμε καλά τις γαρίδες και τις ζεματάμε για μισό λεπτό σε νερό που βράζει.
Τις στραγγίζουμε αμέσως, τις καθαρίζουμε και τις ρίχνουμε στη μαρινάδα.
Τις αφήνουμε στο ψυγείο, σκεπασμένες με μεμβράνη να μαριναριστούν τουλάχιστον δύο ώρες.
Ανακατεύουμε την ντομάτα με το αγγούρι, λίγο αλάτι και 2 κ.σ ελαιόλαδο.
Πλένουμε τα σαλατικά και στεγνώνουμε τα φύλλα τους.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε τη σαλάτα κόβουμε με το χέρι τα σαλατικά και τα ανακατεύουμε καλά με 2-3 κουταλιές από τη μαρινάδα.
Τα τακτοποιούμε σε πιατέλα και βάζουμε στο κέντρο την ντομάτα με το αγγούρι.
Βάζουμε επάνω τις γαρίδες, σε ωραίο σχήμα, και περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα.
(Αν οι γαρίδες μας είναι αρκετά μεγάλες, μπορούμε να τις κόψουμε κατά μήκος, αφαιρώντας το μαύρο "εντεράκι" από τη ράχη.)