Υλικά
Υλικά
1 κιλό κιμάς ανάμεικτος, χοιρινός και μοσχαρίσιος, μια φορά κομμένος
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο στο χέρι ή ελαφρά στο μπλέντερ
3 σκ. σκόρδο, λιωμένες
1 χοντρή φέτα ψωμιού (μόνο την ψίχα)
1 κ.σ. σπόρους κόλιαντρου, κοπανισμένους
1 κ.σ.σπόρους κύμινου
1 κ.κ. μπούκοβο
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Συνοδευτικό
Ντομάτες σε κυβάκια, αγγούρι και κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μαϊντανός, λίγο κύμινο σκόνη, αλάτι, λεμόνι, πάπρικα: όλα ανακατεμένα με γιαούρτι στραγγιστό.
Παρασκευή
Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το μπούκοβο.
Πριν μαλακώσει, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αφήνουμε μισό λεπτό, να καραμελώσει.
Σβήνουμε με το ξίδι και αφήνουμε 1-2 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε την ψίχα σε κομματάκια.
Ζυμώνουμε με το κρεμμύδι και όλη τη σάλτσα του τηγανιού.
Σε ένα ταψάκι αναμειγνύουμε τον κιμά με το μείγμα του τηγανιού, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι.
Αφού ζυμώσουμε καλά, πλάθουμε μεγάλα μπιφτέκια και τα αφήνουμε να σταθούν 1 ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο.
Τα ψήνουμε σε λαδωμένη σχάρα, που έχει κάψει (στα κάρβουνα, στο γκριλ ή σε μαντεμένια σχάρα).
Σερβίρουμε με τη σαλάτα γιαουρτιού και ζεστές πίτες.