Follow us

Μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας (χουνκιάρ μπεγεντί)

Μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας (χουνκιάρ μπεγεντί)

Υλικά

υλικά

1 κ. μοσχάρι σπάλα ή ελιά, σε κομμάτια

3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη*

1 κ.σ. πελτέ

5-6 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

1 φλ.τσ. κόκκινο κρασί

1 1/2 κ. μελιτζάνες φλάσκες

3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

3 κ.σ. αλεύρι

2 1/2 - 3 φλ.τσ. γάλα ζεστό

1/2 φλ τσ. τριμμένη γραβιέρα

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Σε μεγάλη κατσαρόλα σωτάρουμε το κρέας με το ελαιόλαδο, γυρίζοντάς το απ' όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τ' ανακατεύουμε μαζί 3'-4', μέχρι να μαλακώσουν.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2΄.

Προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί τουλ.1.30 ώρα, μέχρι να μαλακώσει πολύ.

Ανακατεύουμε συχνά και προσθέτουμε λίγο νερό, αν χρειαστεί.

Στο μεταξύ, πλένουμε και στεγνώνουμε τις μελιτζάνες.

Τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου ή στη φωτιά του γκαζιού, μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσει το εσωτερικό.

Αφαιρούμε τη σάρκα τους μ' ένα κουτάλι και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

Σ'ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο.

Οταν αφρίσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ξανθύνει.

Προσθέτουμε τον πολτό της μελιτζάνας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά 3'-4΄, ανακατεύοντας, να μην κολλήσει.

Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνέχεια σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Την αποσύρουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο.

Αφήνουμε τον πουρέ να σταθεί 10'.

Μοιράζουμε στα πιάτα τον πουρέ και βάζουμε επάνω το κρέας με τη σάλτσα του.

* μπορούμε ν' αντικαταστήσουμε τις ντομάτες με 1 1/2 φλ.τσ.

τριμμένη ντομάτα κουτιού.

Επίσης...

Τίποτα δεν ξεπερνά σε θαλπωρή τη γεύση του πουρέ

Δες εντός πώς μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό πουρέ πατάτας αλλά και δύο νόστιμες παραλλαγές από λαχανικά.

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.