Υλικά
υλικά
1 γαλοπούλα, περίπου 4 κ.
1/2 φλ.τσ. φρέσκο βούτυρο
3 σκ. σκόρδο, λειωμένες
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
1 κ.σ. φασκόμηλο τριμμένο
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
2 λεμόνια
1 πορτοκάλι
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο 2 ώρες πριν την ψήσουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150ο.
Σ' ένα μπολ δουλεύουμε με πιρούνι το βούτυρο (που έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου, να μαλακώσει), με το σκόρδο, το θυμάρι, το φασκόμηλο, την πάπρικα, χυμό από μισό λεμόνι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ανασηκώνουμε την πέτσα της γαλοπούλας από το λαιμό και σπρώχνουμε λίγο λίγο το βούτυρο, βοηθώντας με τα δάχτυλά μας ν' απλώσει όσο γίνεται, κάτω από το δέρμα.
Αλείφουμε καλά τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο βούτυρο μέσα- έξω.
Καθαρίζουμε το πορτοκάλι και ένα λεμόνι, τα κόβουμε στα τέσσερα και τα βάζουμε μέσα στη γαλοπούλα.
Την βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος, κατά προτίμηση κεραμικό, λαδωμένο καλά.
Την περιχύνουμε με λεμόνι, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για 3 ώρες, περίπου.
Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μία ώρα, στους 180ο, περιχύνοντας τη γαλοπούλα συχνά με το ζουμί της.
Το τελευταίο μισάωρο, την αλείφουμε με μέλι και μουστάρδα και επαναλαμβάνετε άλλες δύο φορές, πριν τη βγάλουμε από το φούρνο.
(σημ.
υπολογίζουμε το ψήσιμο της γαλοπούλας μισή ώρα λιγότερο από τα κιλά της, αν είναι πάνω από τρία κιλά).
Μπορούμε να ψήσουμε, συγχρόνως, τις πατάτες μας, που θα προσθέσουμε αργότερα, υπολογίζοντας οτι χρειάζονται 1.30'-2 ώρες.