Υλικά
υλικά
1 κ. κρεμμύδια
1 λ. ζωμό κότας *
50 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο φρέσκο (αγελαδινό)
50 γρ. ζάχαρη καστανή
3/4 φλ. κ. ξύδι από κόκκινο κρασί
1 φλ.κ. πορτό ή Μαυροδάφνη
3/4 φλ. κ. κρέμα γάλακτος
3/4 φλ. τσ. τριμμένο μετσοβόνε
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σε φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και όταν αρχίσει ν' αχνίζει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
Τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να μαλακώσουν και σχεδόν να πολτοποιηθούν, κάτι που μπορεί να κρατήσει και 15΄.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και την αφήνουμε να λιώσει και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια, 5'-6'.
Ρίχνουμε τότε το ξύδι και το πορτό (ή τη Μαυροδάφνη), αφήνουμε να κοχλάσει 2' και προσθέτουμε το ζωμό ζεστό.
Ρίχνουμε αλάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σούπα να σιγοψηθεί περίπου 45'.
Την αφήνουμε να μισοκρυώσει και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή με το μπλέντερ χειρός, κατ' ευθείαν στην κατσαρόλα.
Δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την κρέμα και ανακατεύουμε.
Τη σερβίρουμε πολύ ζεστή, ρίχνοντας, την τελευταία στιγμή, σε κάθε πιάτο λίγο τυρί τριμμένο.
* σημ.
Είναι πάντα καλύτερο να χρησιμοποιούμε σπιτικό ζωμό, που εκτός των άλλων, δεν αλλοιώνει τη γεύση του φαγητού.