Follow us

Χορτοκαλίτσουνα

Χορτοκαλίτσουνα

Υλικά

υλικά

1 κ. χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, τσουκνίδα κ.λ.π.)

1 ματσάκι καυκαλήθρες

1 ματσάκι μυρώνια

1/2 ματσάκι άνηθο ή μάραθο

1 φλ. τσ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 φλ. τσ. ξινομυζήθρα θρυμματισμένη (προαιρετικά)

1/2 φλ. τσ. ε.π. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των χόρτων

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

αλάτι, πιπέρι

για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 λεμόνι, το χυμό

νερό (περίπου 1/2 φλ. τσ.)

1/2 κ.γ. αλάτι

παρασκευή

Πλένουμε καλά όλα τα χόρτα και τα στραγγίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Χοντροκόβουμε τα μεγάλα χόρτα, αφαιρώντας τυχόν σκληρά κοτσάνια.

Αφαιρούμε τις σκληρές άκρες των μυρωδικών και τα χοντροκόβουμε με το μαχαίρι.

Σε φαρδιά κατσαρόλα ή μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα το ξερό και μετά από 2'-3' το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Έχουμε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια, ώστε να μην πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε μόνο τα χόρτα και ανακατεύουμε να μαραθούν λίγο και ν' αφήσουν τα υγρά τους, 3'-4'.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε και τα μυρωδικά (μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθο), ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα των χόρτων σε ξύλο κοπής, για να τα ψιλοκόψουμε.

Τα βάζουμε σε σουρωτήρι, να στραγγίζουν, όσο ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Προσθέτουμε το τυρί -αν το χρησιμοποιήσουμε- όταν κρυώσουν.Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το λάδι και το χυμό λεμονιού, ζυμώνοντας.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό -σταματάμε όταν δεν χρειάζεται άλλο- και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μέτρια ζύμη, που να ξεκολλά από το χέρι.

Την αφήνουμε να σταθεί 15΄ και μετά την ανοίγουμε με τον πλάστη, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε λεπτό φύλλο (αυτό μπορεί να γίνει και με τη μηχανή των ζυμαρικών).

Κόβουμε κύκλους από το φύλλο με τη βοήθεια ενός ποτηριού με φαρδύ άνοιγμα ή κούπας.

Βάζουμε μέσα λίγη γέμιση και κλείνουμε τα πιτάκια σε μισοφέγγαρο, πατώντας το τελείωμα με πιρούνι, να κολλήσει καλά.

Μπορούμε να τα τηγανίσουμε αμέσως ή να καταψύξουμε όσα περισσέψουν που τα τηγανίζουμε όπως είναι, από την κατάψυξη.Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο, καυτό ελαιόλαδο και τ' ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να τα σερβίρουμε, ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Επίσης...

3 συνταγές με σταρ το μπαρμπούνι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές για ωραία μπαρμπούνια.

Δοκιμάστε αυτές τις νόστιμες συνταγές με γαρίδες

Δείτε εντός 3 νόστιμες και εύκολες συνταγές με το αγαπημένο θαλασσινό.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές με σολομό

Το αγαπημένο ψάρι σε τρεις ιδιαίτερες εκδοχές.

3 συνταγές για υπέροχες σουπιές

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές με σουπιές.

3 συνταγές με μπακαλιάρο

Εντός θα βρεις τη συνταγή για τον αγαπημένο μπακαλιάρο σκορδαλιά αλλά κι ακόμη δύο νόστιμες προτάσεις.

3 συνταγές με καβούρι

Τολμήστε τις τρεις πρωτότυπες συνταγές που θα βρείτε εντός.

3 εύκολες συνταγές για ωραίο γαύρο

Μαρινάτος, στον φούρνο ή πλακί; Η επιλογή είναι δική σας.

Για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.