Follow us

Πρασόπιτα με χωριάτικο λουκάνικο

Πρασόπιτα με χωριάτικο λουκάνικο

Υλικά

υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας ή ανάλογο σπιτικό φύλλο

1.200 γρ. πράσα

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 ματσάκι μυρώνια (στην εποχή τους, αλλιώς, 1/2 ματσάκι μαϊντανό),ψιλοκομμένα

1/2 φλ.τσ. άνηθο, ψιλοκομμένο

250 γρ. χωριάτικο λουκάνικο, με πράσο ή με πορτοκάλι, κατά προτίμηση φρέσκο

3 αβγά

150 γρ. φέτα, λιωμένη με πιρούνι

1 κ.γ. μαραθόσπορο

3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά

3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Κόβουμε τα εξωτερικά φύλλα και το σκληρό πράσινο μέρος των πράσων, τα χαράζουμε κατά μήκος και τα πλένουμε καλά, προσέχοντας να μην μείνει χώμα ανάμεσα στα φύλλα.

Τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.

Χαράζουμε τη μεμβράνη του λουκάνικου κατά μήκος και αφαιρούμε το εσωτερικό του, που το κομματιάζουμε με πιρούνι.

Σ' ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 5-6 κ.σ ελαιόλαδο και βάζουμε τα πράσα να μαραθούν.

Τ' αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, για 5'-6'.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα άλλα 3'-4'.

Προσθέτουμε το κομματιασμένο λουκάνικο και το ανακατεύουμε στο μείγμα.

Αφήνουμε να ψηθούν μερικά λεπτά ακόμα, μέχρι ν' αλλάξει χρώμα το λουκάνικο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε τον άνηθο και τα μυρώνια ή το μαϊντανό και αφήνουμε το μείγμα να μισοκρυώσει.

Ανάβουμε το φούρνο στους 190ο.

Σ' ένα μπολ χτυπάμε τ' αβγά και προσθέτουμε το τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τα προσθέτουμε στο μείγμα των πράσων, όταν έχει μισοκρυώσει, μαζί με τη φρυγανιά.Λαδώνουμε το ταψί μας (ή το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος, που περνάμε με λάδι).

Στρώνουμε τα μισά φύλλα ένα-ένα, αλείφοντας με λάδι το καθένα.

Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας το καθένα.

Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν, από κάτω.

Αλείφουμε το τελευταίο φύλλο με ασπράδι αβγού ή ραντίζουμε με λίγο νερό και λάδι και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.

Την ψήνουμε για 45' ή μέχρι να ροδίσει πάνω και κάτω.

Επίσης...

Τίποτα δεν ξεπερνά σε θαλπωρή τη γεύση του πουρέ

Δες εντός πώς μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό πουρέ πατάτας αλλά και δύο νόστιμες παραλλαγές από λαχανικά.

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.