Υλικά
υλικά
6 μεγάλα αβγά
5-6 μέτριες πατάτες
1 μέτριο κρεμμύδι
1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες αρκετά λεπτές, περίπου 5 χιλ..
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε φέτες, το ανακατεύουμε με τις πατάτες και αλατίζουμε το μείγμα.
Σ' ένα βαρύ, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο και όταν κάψει ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα, απλώνοντάς το ομοιόμορφα.
Το λάδι πρέπει σχεδόν να σκεπάζει τις πατάτες.
Μπορεί να χρειαστεί να χαμηλώσετε τη φωτιά ώστε να μην αρπάξουν οι πατάτες, αλλά να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε το μείγμα σε τρυπητό να στραγγίξει.
Σ' ένα μεγάλο μπολ σπάμε τ' αβγά και τα χτυπάμε με το σύρμα ή με πιρούνι.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και το μείγμα πατάτας-κρεμμυδιού. Ανακατεύουμε καλά.
Σ' ένα μέτριο, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 κ.σ ελαιόλαδο και όταν κάψει ρίχνουμε το μείγμα των αβγών, προσέχοντας ν' απλωθεί ομοιόμορφα.
Αφήνουμε την ομελέτα να ψηθεί και σηκώνουμε ελαφρά την άκρη να δούμε αν ρόδισε από κάτω.
Την γυρίζουμε με τη βοήθεια ενός μεγάλου, ρηχού πιάτου: κρατώντας το πιάτο γερά, γυρίζουμε επάνω το τηγάνι, ώστε να γλιστρήσει η ομελέτα στο πιάτο.
Βάζουμε λίγο λάδι στο τηγάνι, το αφήνουμε να κάψει και ξαναβάζουμε προσεκτικά την ομελέτα, να ψηθεί και από την άλλη πλευρά, 3'-4'.
Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε την ομελέτα μέσα 2'.
Τη σερβίρουμε κομμένη σε κομμάτια, ζεστή ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.Στην τορτίγια συνήθως προσθέτουν κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη ή λουκάνικο chorizo ή ζαμπόν σε κυβάκια.
Συχνά τη σερβίρουν με σάλτσα ντομάτας.
Σαν τάπας, σερβίρεται πάνω σε λεπτές φέτες ψωμιού.