Υλικά
υλικά
2 συκωταριές αρνίσιες ή 1 από μοσχάρι γάλακτος
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη (ή 1 κ.γ. ξερή)
1/3 φλ.τσ. χυμό λεμονιού (ένα μεγάλο λεμόνι)
φλούδα από 1/2 πορτοκάλι, σε 3-4 κομμάτια
1 φλ τσ. κεφαλογραβιέρα σε κύβους (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρασκευή
Βάζουμε νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα.
Πλένουμε καλά τη συκωταριά και τη ζεματίζουμε στο νερό που βράζει γιά 3'.
Την αφήνουμε να κρυώσει, την καθαρίζουμε από αρτηρίες και την κόβουμε σε κομμάτια 2 εκ.
Αν θέλουμε, βάζουμε λιγότερο πνευμόνι.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει σε βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι.
Βάζουμε τα συκωτάκια να τηγανιστούν και να ροδίσουν, περίπου 5'.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, τη φλούδα πορτοκαλιού, σβήνουμε με το λεμόνι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το σκεύος και τ’ αφήνουμε να ψηθούν σε χαμηλότερη φωτιά για 7'-10' λεπτά.
Λίγο πριν τα βγάλουμε προσθέτουμε το τυρί, που αρκεί να ψηθεί 2'.
Σερβίρουμε αμέσως, με ψωμί ψημένο στο γκριλ.