Υλικά
υλικά
18-20 πράσινα σπαράγγια
12 αβγά
2 φλ. τσ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη (ή άλλο κίτρινο τυρί ανάλογης γεύσης)
10 φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα, ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μάραθο, χωρίς κοτσάνια, ψιλοκομμένο (ή άνηθο)
2 σκ. σκόρδο, λειωμένες
1 κ.σ. θυμάρι ( κατά προτίμηση, φρέσκο)
1 φλ.τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλ.τσ. γάλα πλήρες
2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ο.
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια: κόβουμε την τρυφερή κορυφή περίπου στα 5-6 εκ.
Πετάμε το σκληρό μέρος του κοτσανιού και βγάζουμε τη σκληρή φλούδα από το υπόλοιπο.
Βράζουμε λίγο νερό με αλάτι και ρίχνουμε τα κοτσάνια για 3', κατόπιν προσθέτουμε τις κορυφές για άλλα 3΄.
Στραγγίζουμε και ρίχνουμε αμέσως σε κρύο νερό.
Κόβουμε τα κοτσάνια σε μικρότερα κομμάτια και τις κορυφές στη μέση.
Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τ' αβγά με λίγο αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί μας) και μπόλικο πιπέρι.
Προσθέτουμε το γάλα και λίγο -λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα, για να μη σβολιάσει.
Ρίχνουμε στο μείγμα τα κρεμμυδάκια, το μάραθο (ή άνηθο), το σκόρδο και το θυμάρι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και τα σπαράγγια και ανακατεύουμε με κουτάλι.Λαδώνουμε μια αντικολλητική φόρμα με τρύπα στη μέση και ρίχνουμε το μείγμα.
Βάζουμε στο φούρνο για 40'-45΄, μέχρι να στερεοποιηθεί.
Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά πριν το ξεφορμάρουμε.
Σερβίρουμε τη φριτάτα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή και κρύα.