Follow us

Kριθαρότο με μοσχαρίσιο ραγού

Kριθαρότο με μοσχαρίσιο ραγού

Υλικά

υλικά

500 γρ. κριθαράκι χονδρό

1 λ. ζωμό κρέατος ή κότας

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 φλ.τσ. σκληρή μυζήθρα τριμμένη

αλάτι, πιπέρι

για το ραγού:

1 φέτα κρέατος με το κόκαλο στη μέση από μοσχαρίσιο κότσι (οσομπούκο), περ.800 γρ. 

2 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές φέτες

3 σκ. σκόρδο τριμμένες

1 καρότο σε φετάκια

1 μικρό κλωνάρι σέλινο χοντροκομμένο

10 -12 τοματίνια 

1 φλ.τσ. κόκκινο κρασί

2 φλ.τσ. ζωμό κρέατος

5 κόκκοι μπαχάρι

1 φύλλο δάφνης

1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού, στο χοντρό τρίφτη

1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Λέμε στον κρεοπώλη να μας κόψει σε μικρά κυβάκια το κρέας (παίρνουμε και το κόκαλο), διαφορετικά το κόβουμε εμείς με ένα καλό μαχαίρι.

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομματάκια του κρέατος μαζί με το κόκαλο, ανακατεύοντας να μην κολλήσουν.

Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο.

Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 2'-3' και ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το κρέας, το μπαχάρι, τη δάφνη, το σέλινο.

Τα γυρίζουμε όλα μαζί μισό λεπτό και ρίχνουμε το κρασί.

Αφήνουμε 2' να εξατμισθεί, προσθέτουμε τον ζωμό, αλάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει τουλάχιστον 1.30' ώρα, ανακατεύοντας τακτικά.

Προσθέτουμε τα τοματίνια στη μέση του ψησίματος.

Στο τέλος ρίχνουμε το σκόρδο και πιπέρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, ελέγχουμε το αλάτι , αφαιρούμε το κόκαλο και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Ετοιμάζουμε το κριθαρότο ως εξής: σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο και πρσθέτουμε το κριθαράκι.

Τα γυρίζουμε μαζί 2' και σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Μετά από 2' προσθέτουμε 1 φλ.τσ.

ζεστό ζωμό και αφήνουμε να τον πιει το κριθαράκι, ανακατεύοντας τακτικά.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας ένα-ένα φλιτζάνι ζωμό και περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί.

Όταν έχει μισοβράσει προσθέτουμε 3-4 κ.σ από το υγρό του ραγού (δεν πειράζει αν υπάρχουν μαζί και λαχανικά).

Όταν τελειώσει ο ζωμός, έχει βράσει κι έχει χυλώσει (χωρίς να παραβράσει) το κριθαράκι, το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ανακατεύουμε μέσα 2 κ.σ από το ραγού και το μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Το πασπαλίζουμε με το τυρί και βάζουμε στο κέντρο το υπόλοιπο ραγού, ζεστό.

Επίσης...

Απολαυστικές συνταγές με ζυμαρικά για κάθε περίσταση

Από κλασικά ιταλικά πιάτα μέχρι πιο μοντέρνες προτάσεις, ακολουθούν συνταγές που σίγουρα θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο.

3 μακαρονάδες με σολομό

Δοκίμασε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές που συνδυάζουν τα ζυμαρικά με την πλούσια γεύση του ψαριού.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για πεντανόστιμα κανελόνια

Κλασικά με κιμά ή ιδιαίτερα με μανιτάρια ή και σπανάκι, τα κανελόνια είναι πάντα μια ιδανική λύση για ένα λαχταριστό γεύμα.

Γιουβαρλάκια µε Χυλοπίτες

Η συνταγή για γιουβαρλάκια με χυλοπίτες.

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.