Υλικά
υλικά
500 γρ. κριθαράκι χονδρό
1 λ. ζωμό κρέατος ή κότας
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. σκληρή μυζήθρα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
για το ραγού:
1 φέτα κρέατος με το κόκαλο στη μέση από μοσχαρίσιο κότσι (οσομπούκο), περ.800 γρ.
2 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
3 σκ. σκόρδο τριμμένες
1 καρότο σε φετάκια
1 μικρό κλωνάρι σέλινο χοντροκομμένο
10 -12 τοματίνια
1 φλ.τσ. κόκκινο κρασί
2 φλ.τσ. ζωμό κρέατος
5 κόκκοι μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού, στο χοντρό τρίφτη
1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Λέμε στον κρεοπώλη να μας κόψει σε μικρά κυβάκια το κρέας (παίρνουμε και το κόκαλο), διαφορετικά το κόβουμε εμείς με ένα καλό μαχαίρι.
Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομματάκια του κρέατος μαζί με το κόκαλο, ανακατεύοντας να μην κολλήσουν.
Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο.
Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 2'-3' και ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το κρέας, το μπαχάρι, τη δάφνη, το σέλινο.
Τα γυρίζουμε όλα μαζί μισό λεπτό και ρίχνουμε το κρασί.
Αφήνουμε 2' να εξατμισθεί, προσθέτουμε τον ζωμό, αλάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει τουλάχιστον 1.30' ώρα, ανακατεύοντας τακτικά.
Προσθέτουμε τα τοματίνια στη μέση του ψησίματος.
Στο τέλος ρίχνουμε το σκόρδο και πιπέρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, ελέγχουμε το αλάτι , αφαιρούμε το κόκαλο και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Ετοιμάζουμε το κριθαρότο ως εξής: σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο και πρσθέτουμε το κριθαράκι.
Τα γυρίζουμε μαζί 2' και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Μετά από 2' προσθέτουμε 1 φλ.τσ.
ζεστό ζωμό και αφήνουμε να τον πιει το κριθαράκι, ανακατεύοντας τακτικά.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας ένα-ένα φλιτζάνι ζωμό και περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί.
Όταν έχει μισοβράσει προσθέτουμε 3-4 κ.σ από το υγρό του ραγού (δεν πειράζει αν υπάρχουν μαζί και λαχανικά).
Όταν τελειώσει ο ζωμός, έχει βράσει κι έχει χυλώσει (χωρίς να παραβράσει) το κριθαράκι, το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ανακατεύουμε μέσα 2 κ.σ από το ραγού και το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Το πασπαλίζουμε με το τυρί και βάζουμε στο κέντρο το υπόλοιπο ραγού, ζεστό.