Υλικά
υλικά
500 γρ. αλεύρι σκληρό
1 μεγάλο φλ.τσ. νερό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. αλάτι
1 αβγό (προαιρετικά, η αρχική συνταγή δεν έχει αβγό)
αλεύρι ή κορν φλάουρ για το πασπάλισμα
παρασκευή
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη εύπλαστη και σφιχτή, προσθέτοντας, αν χρειαστεί, αλεύρι ή νερό.
Τη μαζεύουμε σε μπάλα, τη σκεπάζουμε με μεβράνη και την αφήνουμε να σταθεί 1 ώρα.
Κατόπιν τη χωρίζουμε σε 3-4 μέρη και ανοίγουμε καθένα σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο πάχους περίπου 4 χιλ.
Πασπαλίζουμε κάθε φύλλο με λίγο αλεύρι και το γυρίζουμε σε ρολό.
Κόβουμε το ρολό σε φετάκια πάχους 1/2 εκ.
Ξετυλίγουμε τα φετάκια και απλώνουμε τις μακρόστενες κορδέλες που σχηματίστηκαν σε πετσέτες.
Καλύτερα να τα αφήσουμε να στεγνώσουν 3-4 ώρες, αν και μπορούμε να τα βράσουμε και αμέσως.
Τα βράζουμε για 3'-4' σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει (βράζουν πολύ γρήγορα) και τα σερβίρουμε με βούτυρο και τυρί ή με κόκκινη σάλτσα δίπλα σε όποιο κρεατικό θέλουμε.
Το τυρί που χρησιμοποιούν στη Φολέγανδρο είναι η ντόπια γυλωμένη μανούρα. tips: αν δεν τα βράσουμε σε λίγες ώρες, τα αφήνουμε να στεγνώσουν 3 ημέρες και τα διατηρούμε καλά κλεισμένα σε γυάλινο δοχείο.