Υλικά
υλικά
150 γρ. κεφαλογραβιέρα (ή άλλο ανάλογο τυρί)
150 γρ. ψιλοκομμένο ζαμπόν
6 αβγά
1 1/2 φλ.τσ. γάλα
1/3 φλ.τσ. παρμεζάνα τριμμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο μούλτι
2 κ.σ. βούτυρο (και λίγο για τη φόρμα)
2 κ.σ. αλεύρι
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Χωρίζουμε τα αβγά.
Λυώνουμε σε μικρή κατσαρόλα 2 κ.σ βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
Αφήνουμε να μαλακώσει 2'-3', προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε στο μείγμα που σχηματίστηκε το γάλα, αργά-αργά ανακατεύοντας συνέχεια.
Σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συχνά.
Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τους κρόκους των αβγών έναν-έναν.
Ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, μόλις να ζεσταθεί το μείγμα.
Το μεταφέρουμε σε βαθύ σκεύος, ανακατεύουμε μέσα το ζαμπόν και το βάζουμε στο ψυγείο για 20'.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο.
Βουτυρώνουμε ένα σκεύος κατάλληλο για σουφλέ ή 6 ατομικά φορμάκια και πασπαλίζουμε τον πάτο και τα τοιχώματα με παρμεζάνα.
Χτυπάμε τα ασπράδια με λίγο αλάτι σε μαρέγκα σφιχτή και την προσθέτουμε στο κρύο μείγμα σε 4 δόσεις, ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα επάνω.
Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα ή στα φορμάκια (τα γεμίζουμε κατά τα 3/4) και ψήνουμε για 30'-35' περίπου (λιγότερο στα ατομικά φορμάκια), μέχρι να φουσκώσει πολύ και να ροδίσει η επιφάνεια.
Το σερβίρουμε αμέσως.