Follow us

Γκιούλμπασι

Γκιούλμπασι

Υλικά

υλικά

1 1/2 -2κ. αρνάκι μπούτια

 ή εναλλακτικά

1/2 κ. αρνί μπούτι, 1/2 κ. μοσχάρι σπάλα, 1/2 κ. γουρουνόπουλο μπούτι

200 γρ. κεφαλοτύρι σκληρό ή λαδοτύρι Μυτιλήνης

6-8 σκ. σκόρδου

3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο

1 κ.γ. θυμάρι ξερό

1 μεγάλο λεμόνι

2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

αλάτι

4 λαδόκολες ανθεκτικές και σπάγγος ψησίματος

παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο.

Κόβουμε το μισό τυρί σε στενά μπαστουνάκια και το υπόλοιπο σε χοντρούς κύβους 3Χ3.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε αλάτι με πιπέρι και λίγο θυμάρι.

Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου, τις κόβουμε σε μακρόστενες σφήνες και τις ανακατεύουμε με το αλατοπίπερο στο μπολάκι.

Πλένουμε και σκουπίζουμε τα κρεατικά, που πρέπει να είναι σε μεγάλα κομμάτια -αν χρησιμοποιήσουμε μόνο αρνάκι, βάζουμε τα μπούτια ολόκληρα.

Τα τρίβουμε με μισή λεμονόκουπα, στύβοντας συγχρόνως το λεμόνι και τα αλατοπιπερώνουμε.

Κάνουμε σχισμές με μυτερό μαχαιράκι και μπήγουμε σκόρδα με αλατοπίπερο ομοιόμορφα σε όλα τα κρεατικά.

Κάνουμε άλλες σχισμές και μπήγουμε τα μπαστουνάκια του τυριού.

Απλώνουμε δύο μεγάλες λαδόκολες και ακουμπάμε στο κέντρο τα κρεατικά.

Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.

Σκορπίζουμε ανάμεσα και επάνω κομματάκια βουτύρου.

Τυλίγουμε το κρέας στις λαδόκολες σαν δεματάκι, γυρίζοντας τις άκρες προς τα πάνω.

Δένουμε με σπάγγο σταυρωτά.

Ακουμπάμε το δεματάκι επάνω στις άλλες δύο λαδόκολες, με το άνοιγμα προς τα κάτω, τυλίγουμε και δένουμε ξανά σφιχτά με τον ίδιο τρόπο.

Τοποθετούμε το δεματάκι σε ταψί με το άνοιγμα προς τα πάνω.

Ψήνουμε στους 200ο για 45' και κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο και ψήνουμε για 2-2 1/2 ώρες ακόμη.

Αν είναι σκέτο αρνάκι θα χρειαστεί λιγότερο ψήσιμο.

Ενδιαμέσως, γυρίζουμε το πακέτο δυο φορές.

Προς το τέλος, ανοίγουμε με το μαχαίρι μια τρύπα στο επάνω μέρος και δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί το κρέας.

Οταν είναι σχεδόν έτοιμο, το βγάζουμε προσεκτικά με το ταψί και δυναμώνουμε συγχρόνως το φούρνο μας στους 180ο.

Σχίζουμε στο επάνω μέρος το χαρτί και το τυλίγουμε γύρω γύρω σαν στεφάνι, αφήνοντας ανοιχτή την επιφάνεια του κρέατος.

Τοποθετούμε ανάμεσα στο κρέας τα κομματάκια του τυριού.

Το ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

Το εμφανίζουμε στο τραπέζι με το χαρτί, μέσα σε πιατέλα.

Μπορούμε να ψήσουμε συγχρόνως πατάτες (με λάδι, ρίγανη και λεμόνι) σ' ένα πυρέξ.

Τις περιχύνουμε συχνά με ζουμί του κρέατος από το ταψί.

Επίσης...

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.