Υλικά
υλικά για 6 άτομα
300 γρ. μανιτάρια λευκά
400 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
150 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
2 σκ. σκόρδου καθαρισμένες, κομμένες σε φετάκια
100 ml κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
3 φλ.τσ. ζωμό κότας ή νερό
2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα λευκά μανιτάρια.
Κόβουμε την άκρη του ποδιού τους και τα κόβουμε σε λεπτά φετάκια.
Χωρίζουμε με τα δάχτυλα τα πλευρώτους σε στενές λωρίδες και κρατάμε στην άκρη περίπου 100 γρ.
για να τις ψήσουμε.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια κατσαρόλα το βούτυρο και ρίχνουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια.
Αλατίζουμε (με προσοχή αν ο ζωμός μας περιέχει αλάτι) και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3'-4'.
Ρίχνουμε τον ζωμό κρύο ή ανάλογο νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 15΄.
Ρίχνουμε την κρέμα, αφήνουμε να πάρει βράση και βγάζουμε από τη φωτιά.
Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
Όταν κρυώσει ελαφρά η σούπα την περνάμε λίγη-λίγη από το μπλέντερ να γίνει κρέμα και την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
Αν είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε κρέμα ή νερό.
Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε 1 κ.σ ελαιόλαδο και ψήνουμε τις λωρίδες των μανιταριών που κρατήσαμε, μέχρι να ροδίσουν.
Σε ένα μπολ κομματιάζουμε με πιρούνι τα βρασμένα κάστανα.
Την ώρα του σερβιρίσματος ζεσταίνουμε τη σούπα, χωρίς να αφήσουμε να βράσει.
Μοιράζουμε στα πιάτα τα κάστανα και ρίχνουμε από πάνω τη σούπα.
Βάζουμε στη μέση κάθε πιάτου μερικά ψητά μανιτάρια και σερβίρουμε αμέσως.