Υλικά
υλικά για 6 άτομα
1,5 κ. μοσχαρίσια ελιά ή κιλότο, σε κομμάτια 5-6 εκ.
20 κρεμμυδάκια στιφάδου
2 μέτρια καρότα σε μεγάλα κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο
250 γρ. μανιτάρια λευκά, μικρά
2 αβγά, τους κρόκους
200 ml κρέμα γάλακτος
1/2 λεμόνι, το χυμό
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλερι
1 φύλλο δάφνης
2 γαρύφαλλα
4 κ.σ. βούτυρο (ή 6 κ.σ. ελαιόλαδο)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
παρασκευή
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και καρφώνουμε επάνω του τα γαρύφαλλα.
Σε πλατειά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ βούτυρο ή ανάλογο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρέας ανακατεύοντας να ροδίσει.
Προσθέτουμε τα καρότα, το σέλερι, τη δάφνη, αλατίζουμε και ρίχνουμε νερό όσο να σκεπάσει το κρέας.
Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σκεπασμένο επί 1 ώρα περίπου (να έχει μαλακώσει το κρέας).
Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα σωτάρουμε με βούτυρο ή ελαιόλαδο ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά, για 2'.
Τα προσθέτουμε στο κρέας στο μέσον του ψησίματος.
Πλένουμε τα μανιτάρια, τα σκουπίζουμε και τα κόβουμε στα δυο ή στα τέσσερα.
Ζεσταίνουμε 2 κ.σ βούτυρο σε τηγάνι και τα σωτάρουμε με αλάτι και πιπέρι, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
Τα βγάζουμε και τα κρατάμε ζεστά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους και τους ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος και το χυμό λεμονιού.
Λίγο πριν βγάλουμε το κρέας από τη φωτιά προσθέτουμε τα μανιτάρια και τον μαϊντανό.
Βγάζουμε το φαγητό από την κατσαρόλα σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα, αφήνοντας μέσα μόνο τη σάλτσα του.
Προσθέτουμε στη σάλτσα το μείγμα κρέμας-αβγών και ανακατεύουμε σε πολύ σιγανή φωτιά να δέσει γύρω στα 6'- 7', χωρίς να αφήσουμε να κοχλάσει.
Δοκιμάζουμε και, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο λεμόνι ακόμα.
Βάζουμε ξανά το φαγητό μέσα στη ζεστή σάλτσα του.
Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε, συνοδεύοντας κλασικά με ένα λευκό ρύζι.