
Υλικά
Υλικά
1 μεγάλο κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής, περίπου 2 κιλά
1 μεσαίο κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
1 κλωνάρι σέλινο-σέλερι, κομμένο σε 8 κομμάτια
1 μεγάλο καρότο κομμένο, σε 8 ροδέλες
1 κ. σ. βούτυρο αγελαδινό (σε θερμοκρασία δωματίου)
180 ml ζωμό κότας
Παρασκευή
Ξεπλένουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Βάζουμε το κρεμμύδι, το σέλινο-σέλερι και το καρότο στον πάτο μιας καλά μουλιασμένης γάστρας.
Αλείφουμε εξωτερικά το κοτόπουλο με το βούτυρο και το βάζουμε να πατήσει πάνω στο στρώμα των λαχανικών.
Το περιχύνουμε με το ζωμό.
Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της, ανάβουμε το φούρνο στους 220ο και ψήνουμε το κοτόπουλο για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι τα πόδια του μπορούν να αποκολληθούν εύκολα από το σώμα του και πως έχει ροδίσει καλά η πέτσα του.
Το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να σταθεί για περίπου 15 λεπτά, πριν το κόψουμε για να το σερβίρουμε.
Στο μεταξύ ρίχνουμε τους χυμούς που έμειναν στη γάστρα σε ένα μικρό μπολ και μόλις κρυώσουν λίγο αφαιρούμε με ένα κουτάλι το λίπος που σχηματίστηκε στην επιφάνεια τους.
Κόβουμε το κοτόπουλο και το σερβίρουμε με το ζωμό αυτό, που αν θέλουμε μπορούμε να ζεστάνουμε ξανά.
Θ.Τ.