Follow us

Γιουβέτσι με χταπόδι του Βασίλη Καλλίδη

Γιουβέτσι με χταπόδι του Βασίλη Καλλίδη

Υλικά

Υλικά για 6 άτομα

1 χταπόδι 1800 γρ.

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1/2 φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 φλιτζάνια κριθαράκι ψιλό

2 ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες σε κυβάκια

1 ?3 φλιτζανιού ούζο

1 φλιτζάνι από τον ζωμό του χταποδιού

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 ξυλάκι κανέλα

λίγα κλαράκια μαϊντανό και άνηθο

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Αφήνουμε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά.

Βάζουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα.

Χαμηλώνουμετη φωτιά στο ελάχιστο και σκεπάζουμε με το καπάκι της.

Αφήνουμε το χταπόδι να βγάλει τα υγρά του για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Το σουρώνουμε και κρατάμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό.

Αφαιρούμε το δόντι και κόβουμε τα πλοκάμια σε φετάκια. Κόβουμε την κουκούλα στη μέση, την πλένουμε προσεκτικά να φύγει η άμμος και την ψιλοκόβουμε.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέσα σε μία γάστρα ή κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμαμέχρι να καλυφθεί από το λάδι.

Προσθέτουμε το χταπόδι, φέρνουμε μια δυο βόλτες και σβήνουμε με το ούζο.

Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τον ζωμό του χταποδιού, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού,τον μαϊντανό, τον άνηθο και την ντομάτα. Βάζουμε στο φαγητό 6 φλιτζάνια ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε στον φούρνο χωρίς καπάκι στους 200 °C για 35 – 40 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά μια δυο φορές με μία ξύλινη κουτάλα.*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Βασίλη Καλλίδη "'Αθενς Σπεσιάλ", εκδόσεις Πατάκη.

Επίσης...

3 ιδέες για τέλειες πένες

Δοκιμάστε τις παρακάτω προτάσεις για νόστιμα πιάτα με πένες.

Ιδιαίτερες συνταγές για νιόκι

Δοκιμάστε αυτούς τους συνδυασμούς με τα νιόκι, που θα τα βρείτε εντός σε δύο παραλλαγές, με ρικότα και με πατάτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Απολαυστικές συνταγές με ζυμαρικά για κάθε περίσταση

Από κλασικά ιταλικά πιάτα μέχρι πιο μοντέρνες προτάσεις, ακολουθούν συνταγές που σίγουρα θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο.

3 μακαρονάδες με σολομό

Δοκίμασε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές που συνδυάζουν τα ζυμαρικά με την πλούσια γεύση του ψαριού.

Ήρθε η ώρα για πεντανόστιμα κανελόνια

Κλασικά με κιμά ή ιδιαίτερα με μανιτάρια ή και σπανάκι, τα κανελόνια είναι πάντα μια ιδανική λύση για ένα λαχταριστό γεύμα.

Γιουβαρλάκια µε Χυλοπίτες

Η συνταγή για γιουβαρλάκια με χυλοπίτες.

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.