Υλικά
υλικά για 4 άτομα
600 γρ. χταπόδι (φρέσκο ή ξεπαγωμένο)
500 γρ. μακαρονάκι κοφτό
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (όχι τριμμένο)
2 σκ. σκόρδου
1 κουτί ντοματάκια στο χυμό τους
1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
3 κόκκοι μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
παρασκευή
Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι.
Κόβουμε την κουκούλα από τα πόδια και χωρίζουμε το κομμάτι των ποδιών στη μέση.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα ανάλογου μεγέθους (όχι μεγαλύτερη απ' όσο χρειάζεται), σκεπάζουμε και βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
Σε 10' ελέγχουμε αν έχει αρχίσει να βγάζει τα υγρά του και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό, αλλά το ελέγχουμε συχνά.
Σε άλλη κατσαρόλα μαραίνουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα σκόρδα κομμένα στη μέση.
Ρίχνουμε τη ντομάτα, τη δάφνη, το μπαχάρι και ανακατεύουμε να διαλυθούν τα ντοματάκια.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε τη σάλτσα για 5'.
Οταν το χταπόδι έχει μαλακώσει αρκετά το βγάζουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια που προσθέτουμε στη σάλτσα ντομάτας.
Τα βράζουμε μαζί με τη σάλτσα γ5'-6'.
Το ζουμί του χταποδιού (ή όσο θέλουμε από αυτό) μπορούμε να το προσθέσουμε στη σάλτσα, αν θέλουμε.
Θα δώσει στο φαγητό πιο έντονη και αλμυρή γεύση.
Βράζουμε το μακαρονάκι σε άφθονο αλατισμένο νερό και το στραγγίζουμε πριν μαλακώσει, κρατώντας 3-4 κ.σ από το νερό τους.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη σάλτσα με το χταπόδι, λίγο ακόμα ελαιόλαδο, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε 10'-15'.
Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.