Υλικά
Υλικά
2 κιλά αρνάκι, (μπούτι ή σπάλα)
1 συκωταριά μαζί με τα εντεράκια του αρνιού
6 ματσάκια κρεμμυδάκια
2 ματσάκια άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανός
250 γρ. σπανάκι, κομμένο ( ή μαρούλια)
2 κ. σ. πελτέ ντομάτας ή 200 γρ. φρέσκια τριμμένη ντομάτα (προαιρετικά)
250 ml ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Παρασκευή
Πλένουμε καλά τα έντερα με πολλά νερά, τα γυρίζουμε με το βελονάκι του πλεξίματος ή με ένα κλαράκι και τα τρίβουμε με λεμόνι για να καθαρίσουν καλά.
Ζεματάμε τα εντεράκια σε καυτό νερό και χωριστά ζεματάμε και τη συκωταριά.
Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και στη συνέχεια μαραίνουμε και λίγο το σπανάκι και τον άνηθο, προσθέτουμε τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο ζωμό ή νερό ή και την φρέσκια ντομάτα, τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, για 5-6 λεπτά.
Αλείφουμε το κρέας με λίγο ελαιόλαδο, το αλατοπιπερώνουμε καλά και το βάζουμε σε ένα ταψί να ψηθεί για περίπου 1 ώρα στους 180ο.
Όταν ολοκληρώσουμε την προετοιμασία των υπόλοιπων υλικών τα βάζουμε και αυτά στο ταψί, μαζί με λίγο ζωμό από κρέας και συνεχίζουμε το ψήσιμο τους σε μέτριο φούρνο για 1 περίπου ώρα. Σημ.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή, το κρέας βράζεται από πριν και στη συνέχεια το ψήσιμο του ολοκληρώνεται στο φούρνο.
Το Πάσχα όμως που τα αρνάκια είναι μικρά μπορούμε και να ψήσουμε το αρνάκι απευθείας στο φούρνο, όπως κάναμε εδώ.
Το μόνο μειονέκτημα είναι πως έτσι δεν θα έχουμε τον απαραίτητο ζωμό για το μαγείρεμα, αν δεν συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε σπιτικούς ζωμούς.Θ.Τ.