Follow us

Σπαγγέτι του ψαρά

Σπαγγέτι του ψαρά

Υλικά

Yλικά για 6 άτομα

500 γρ. σπαγγέτι ή λινγκουίνε

300 γρ. φρέσκα μύδια με το κέλυφος

300 γρ. αχιβάδες (βόνγκολε) ή άλλα όστρακα, όπως κυδώνια και γυαλιστερές

3 μέτρια καλαμαράκια

400 γρ. τοματίνια (κατά προτίμηση βελανίδια)

1/2 ματσάκι μαϊντανό

4-5 σκ. σκόρδο

1/2 ποτήρι λευκό κρασί

1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο

1 καυτερή πιπερίτσα τσίλι τριμμένη (προαιρετικά)

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Πρώτα πλένουμε σχολαστικά τα όστρακα: τρίβουμε εξωτερικά τα μύδια, ώστε να καθαρίσουν τελείως τα όστρακα, αφαιρούμε τη φουντίτσα που εξέχει τραβώντας την κατά την αντίθετη φορά και τα πλένουμε σε άφθονο νερό.

Πλένουμε πολύ καλά και τα υπόλοιπα όστρακα.

Τις αχιβάδες καλό είναι να τις αφήσουμε 45' μέσα σε νερό, μήπως βγάλουν άμμο.

Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.

Πλένουμε τα τοματίνια και τα κόβουμε στη μέση.

Σε μεγάλη, πλατειά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ ελαιόλαδο και τη μια σκ.σκόρδου λυωμένη με τη λάμα ενός μαχαιριού.

Όταν αρχίσει να μυρίζει το σκόρδο προσθέτουμε τα τοματίνια και αφήνουμε να μαραθούν σε μέτρια φωτιά για 5'-6'.

Προσθέτουμε τότε τον μισό μαϊντανό, ψιλοκομμένο και την πιπερίτσα τσίλι.

Όταν τα τοματίνια μαλακώσουν και αρχίσουν να αφήνουν τη σάλτσα τους, προσθέτουμε 2 σκ.σκόρδου τριμμένες, τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα με τη σάλτσα τους και τα κρατάμε στην άκρη.

Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αφήνοντας να κάψει με το υπόλοιπο σκόρδο.

Όταν το σκόρδο αρχίσει να μυρίζει προσθέτουμε τα όστρακα και το κρασί και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά 1' να εξατμιστεί.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε τα όστρακα 3'-5' να ανοίξουν, ανακατεύοντας 1-2 φορές.

Μόλις ανοίξουν τα αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.

Ελέγχουμε αν υπάρχουν όστρακα που δεν άνοιξαν, τα οποία και πετάμε (προσοχή, αν είναι πολλά μπορεί να σημαίνει ότι θέλουν και άλλο χρόνο).

Αφαιρούμε τα όστρακα και αδειάζουμε τα μισά μύδια από το κέλυφος.

Τηγανίζουμε για ελάχιστα λεπτά τα καλαμαράκια χωρίς αλεύρωμα.

Την ίδια στιγμή βάζουμε σε βαθειά κατσαρόλα νερό να βράζει με ανάλογο αλάτι, ώστε να βράσουμε τα ζυμαρικά.

Μόλις έχουν βράσει τόσο ώστε να κρατάνε ακόμη αρκετά, τα σουρώνουμε και τα αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ζουμί των οστράκων και αφήνουμε να απορροφηθεί σε δυνατή φωτιά.

Ρίχνουμε τα καλαμαράκια και τα τοματίνια με τη σάλτσα τους, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δίνουμε 2-3 γύρους σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με σπάτουλα, ώστε να πάει η σάλτσα παντού.

Προσθέτουμε τα όστρακα, ανακατεύουμε προσεκτικά και σερβίρουμε αμέσως με τον υπόλοιπο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Επίσης...

Απολαυστικές συνταγές με ζυμαρικά για κάθε περίσταση

Από κλασικά ιταλικά πιάτα μέχρι πιο μοντέρνες προτάσεις, ακολουθούν συνταγές που σίγουρα θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο.

3 μακαρονάδες με σολομό

Δοκίμασε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές που συνδυάζουν τα ζυμαρικά με την πλούσια γεύση του ψαριού.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για πεντανόστιμα κανελόνια

Κλασικά με κιμά ή ιδιαίτερα με μανιτάρια ή και σπανάκι, τα κανελόνια είναι πάντα μια ιδανική λύση για ένα λαχταριστό γεύμα.

Γιουβαρλάκια µε Χυλοπίτες

Η συνταγή για γιουβαρλάκια με χυλοπίτες.

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.