Υλικά
Υλικά για 4 άτομα
400 γρ. κοντά ζυμαρικά (φουζίλι, αλλά και σκιουφιχτά, που είναι ιδανικά για τη συνταγή)
600 γρ. χταπόδι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 σκ. σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
400 γρ. σάλτσα σκέτη από φρέσκες ντομάτες (ή τοματίνια στο χυμό τους από κουτί)
100 ml λευκό κρασί
1/3 φλ.τσ. ε. π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι από μύλο
Παρασκευή
Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα χωρίς νερό να σιγοβράσει σκεπασμένο μέχρι να αφήσει το νερό του και να μαλακώσει λίγο.
Το κόβουμε κατόπιν σε κομμάτια του 1 εκ..
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό.
Σε απλωτή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο κομμένο σε φετάκια.
Προσθέτουμε το χταπόδι, αφήνουμε μερικά λεπτά σε μέτρια φωτιά και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε 1' να εξατμιστεί και ρίχνουμε τη ντομάτα, τη δάφνη, αλάτι και τα 2/3 του μαϊντανού.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει τελείως το χταπόδι.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε al dente και ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το χταπόδι για 2' ακόμα.
Τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με τον υπόλοιπο μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και επιπλέον σάλτσα από πάνω.