Follow us

Φαγκρί σε κρούστα αλατιού

Φαγκρί σε κρούστα αλατιού

Υλικά

Υλικά

1 ολόκληρο φαγκρί περίπου 1 κιλό, καθαρισμένο από τα λέπια, τα εντόσθια και τα σπάραχνα του

1400 γρ. χοντρό, μαγειρικό αλάτι

2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι

1 μικρή μαραθόριζα (φινόκιο), κομμένη σε λεπτές φετούλες

1 λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε λεπτές φέτες

60 ml λευκό ξηρό κρασί

5 ασπράδια αβγών

4 κ. σ. μαραθόσπορο

1 κ. σ. σπασμένοι στο γουδί κόκκοι από μαύρο πιπέρι

1 επιπλέον λεμόνι, κομμένο στα τέσσερα για το σερβίρισμα

Παρασκευή

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το ψάρι, γεμίζουμε την κοιλιά του με το δεντρολίβανο ή το θυμάρι, το σκόρδο, τη μαραθόριζα και τις φετούλες του λεμονιού.

Το περιχύνουμε με το λευκό κρασί.

Χτυπάμε καλά τα αβγά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αλάτι και τους μαραθόσπορους κι ανακατεύουμε μέχρι να σχηματίσουμε ένα μείγμα σαν υγρή άμμο.

Απλώνουμε το μισό από αυτό το μείγμα στον πάτο ενός ταψιού ή ενός πήλινου σκεύους, κατάλληλου για να χωρέσει το ψάρι και ξαπλώνουμε το φαγκρί πάνω στο στρώμα αυτό.

Το πασπαλίζουμε με το σπασμένο πιπέρι και το καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα του αλατιού.

Μαζεύουμε το αλάτι γύρω από το ψάρι, σα να το θωρακίζουμε, για να μη φεύγει ο ατμός καθώς θα ψήνεται.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 220ο С, φούρνο, για 30 λεπτά και το βγάζουμε, αλλά περιμένουμε άλλα 5 λεπτά, πριν το ανοίξουμε.

Σπάμε την κρούστα του αλατιού με τη λαβή ενός μαχαιριού και απομακρύνουμε το αλάτι πάνω και γύρω από το ψάρι.

Το σερβίρουμε από το ταψί, μαζί με τα κομμένα λεμόνια ή λαδολέμονο, για όποιον προτιμάει.

Θ.Τ.

Επίσης...

Απολαμβάνοντας τη σαρδέλα

Το τίμιο μικρό ψάρι θα γίνει ο καλύτερος καλοκαιρινός σου μεζές.

3 συνταγές για σούπερ καλαμαράκια

Δείτε εντός τρεις νόστιμες και εύκολες συνταγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Θαλασσινές γεύσεις για τη νηστεία

Δες εντός τρεις συνταγές για να απολαύσεις σουπιές, χταπόδι και γαρίδες.

3 συνταγές με σταρ το μπαρμπούνι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές για ωραία μπαρμπούνια.

Δοκιμάστε αυτές τις νόστιμες συνταγές με γαρίδες

Δείτε εντός 3 νόστιμες και εύκολες συνταγές με το αγαπημένο θαλασσινό.

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές με σολομό

Το αγαπημένο ψάρι σε τρεις ιδιαίτερες εκδοχές.

3 συνταγές για υπέροχες σουπιές

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές με σουπιές.

3 συνταγές με μπακαλιάρο

Εντός θα βρεις τη συνταγή για τον αγαπημένο μπακαλιάρο σκορδαλιά αλλά κι ακόμη δύο νόστιμες προτάσεις.

3 συνταγές με καβούρι

Τολμήστε τις τρεις πρωτότυπες συνταγές που θα βρείτε εντός.

3 εύκολες συνταγές για ωραίο γαύρο

Μαρινάτος, στον φούρνο ή πλακί; Η επιλογή είναι δική σας.

Για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.