
Υλικά
Υλικά
1 ολόκληρο φαγκρί περίπου 1 κιλό, καθαρισμένο από τα λέπια, τα εντόσθια και τα σπάραχνα του
1400 γρ. χοντρό, μαγειρικό αλάτι
2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι
1 μικρή μαραθόριζα (φινόκιο), κομμένη σε λεπτές φετούλες
1 λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε λεπτές φέτες
60 ml λευκό ξηρό κρασί
5 ασπράδια αβγών
4 κ. σ. μαραθόσπορο
1 κ. σ. σπασμένοι στο γουδί κόκκοι από μαύρο πιπέρι
1 επιπλέον λεμόνι, κομμένο στα τέσσερα για το σερβίρισμα
Παρασκευή
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το ψάρι, γεμίζουμε την κοιλιά του με το δεντρολίβανο ή το θυμάρι, το σκόρδο, τη μαραθόριζα και τις φετούλες του λεμονιού.
Το περιχύνουμε με το λευκό κρασί.
Χτυπάμε καλά τα αβγά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αλάτι και τους μαραθόσπορους κι ανακατεύουμε μέχρι να σχηματίσουμε ένα μείγμα σαν υγρή άμμο.
Απλώνουμε το μισό από αυτό το μείγμα στον πάτο ενός ταψιού ή ενός πήλινου σκεύους, κατάλληλου για να χωρέσει το ψάρι και ξαπλώνουμε το φαγκρί πάνω στο στρώμα αυτό.
Το πασπαλίζουμε με το σπασμένο πιπέρι και το καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα του αλατιού.
Μαζεύουμε το αλάτι γύρω από το ψάρι, σα να το θωρακίζουμε, για να μη φεύγει ο ατμός καθώς θα ψήνεται.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 220ο С, φούρνο, για 30 λεπτά και το βγάζουμε, αλλά περιμένουμε άλλα 5 λεπτά, πριν το ανοίξουμε.
Σπάμε την κρούστα του αλατιού με τη λαβή ενός μαχαιριού και απομακρύνουμε το αλάτι πάνω και γύρω από το ψάρι.
Το σερβίρουμε από το ταψί, μαζί με τα κομμένα λεμόνια ή λαδολέμονο, για όποιον προτιμάει.
Θ.Τ.