Follow us

Κόκορας κρασάτος

Κόκορας κρασάτος

Υλικά

Υλικά

1 μεγάλος κόκορας ή πετεινός (τουλάχιστον 2 κιλών)

150-200 γρ. μπέικον, κομμένο σε κυβάκια

75 γρ βούτυρο

5-6 κρεμμυδάκια του στιφάδου, ολόκληρα

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

200 γρ. άσπρα μανιτάρια (κουμπιά)

40 γρ. αλεύρι ή νισεστέ

500 ml κρασί

1 φύλλο δάφνης

2 κλαράκια θυμάρι

½ πράσο

3-4 κλαράκια μαϊντανό

Παρασκευή

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ροδίζουμε το μπέικον και τα κρεμμυδάκια.

Τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και στη θέση τους σοτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα.

Μόλις πάρουν χρώμα ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και το σκόρδο και μετά το μπέικον και τα κρεμμυδάκια που είχαμε ήδη σοτάρει. Τα αφήνουμε να σιγομαγειρεύονται στο βούτυρο και τους χυμούς τους για 15 λεπτά.

Στη συνέχεια, αδειάζουμε όσο γίνεται το λίπος από το σκεύος -κρατάμε την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη με το καπάκι της και τη γέρνουμε στο νεροχύτη-, για να φύγει όσο περισσότερο λίπος γίνεται.

Ρίχνουμε το αλεύρι στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε για να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το κρασί, δένουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας την κι αν πήξει πολύ μπορούμε να της προσθέσουμε λίγο ζεστό ζωμό ή νερό.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το πράσο και τα μυριστικά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε τον κόκορα να σιγομαγειρεύεται για 2 ώρες περίπου, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του.

Αν έχουμε κρατήσει το συκώτι και την πετροκοιλιά, τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στα μισά του χρόνου ψησίματος.

Την ώρα του σερβιρίσματος βγάζουμε πρώτα τα κομμάτια του κόκορα και τα βάζουμε σε μια βαθιά πιατέλα, απομακρύνουμε τα μυριστικά και το πράσο, βάζουμε τα μανιτάρια γύρω από τον κόκορα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Σημ. Συνοδεύουμε με πατάτες ατμού ή βραστές πατάτες, κομμένες σε κυβάκια και σοταρισμένες για λίγο στο ελαιόλαδο (ρισολέ).

Θ.Τ.

Επίσης...

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 εναλλακτικές συνταγές με κοτόπουλο

Το κοτόπουλο ψημένο στο φούρνο είναι αξία, όμως μπορείς να το απολαύσεις και με εναλλακτικούς τρόπους: σε κροκέτα, πίτα ή ως κοτοσαλάτα.

Εξωτικό Κοτόπουλο

Η συνταγή για εξωτικό κοτόπουλο.

Κοτόπουλο Φρικασέ

Η συνταγή για κοτόπουλο φρικασέ.

Μια Εύκολη και Γευστική Κοτόπιτα

Η συνταγή για μία εύκολη και γευστική κοτόπιτα.

Κοτόπουλο Μαριναρισµένο Ελαφρύ και Νόστιµο

Πώς θα φτιάξεις κοτόπουλο µαριναρισµένο ελαφρύ και νόστιµο.

Κοτοσαλάτα Μεθυσµένη

Η συνταγή για μία θαυμάσια κοτοσαλάτα.

Κοτόπουλο µε Μανιτάρια

Η συνταγή για κοτόπουλο με μανιτάρια.

Εύκολο Κοτόπουλο Κοκκινιστό µε Σπανάκι

Η συνταγή για εύκολο κοτόπουλο κοκκινιστό µε σπανάκι.

Κοτόπουλο Ψητό της Κατσαρόλας µε Φέτα

Η συνταγή για κοτόπουλο ψητό της κατσαρόλας µε φέτα.

Κοτόπουλο µε Πατάτες και Θυµάρι στην Κατσαρόλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε πατάτες και θυµάρι στην κατσαρόλα.