Υλικά
υλικά για 4 άτομα
1 κ. μπρόκολο (καθαρισμένο από τις άκρες των κοτσανιών)
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό μέρος
1 μεγάλο πράσο
3/4 λίτρου ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
150 ml κρέμα γάλακτος
2 κρόκοι φρέσκων αβγών
30 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. αλεύρι
ξύσματα (φλούδες) από παλαιωμένη γραβιέρα (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
παρασκευή
Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια και τα πλένουμε σχολαστικά.
Κρατάμε τα τρυφερά κοτσάνια χωριστά και τα κόβουμε σε λεπτά φετάκια.
Τα ζεματίζουμε όλα σε νερό που βράζει για 2' και τα ρίχνουμε αμέσως σε κρύο νερό.
Στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε πράσο και κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε πράσο και κρεμμυδάκια ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά, χωρίς ν' αφήσουμε να πάρουν χρώμα.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, τα γυρνάμε με σπάτουλα να ροδίσουν για 1' και προσθέτουμε το μπρόκολο και τον ζωμό.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20'.
Αφαιρούμε τότε μερικά μπουκετάκια μπρόκολου (για το γαρνίρισμα) και ελέγχουμε αν έχουν μαλακώσει όλα τα λαχανικά.
Περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ ή το μούλτι και την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
Έχουμε αφήσει την κρέμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και όταν πρόκειται να σερβίρουμε τη σούπα χτυπάμε τα αβγά και την προσθέτουμε σ' αυτά σταδιακά, χτυπώντας.
Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και προσθέτουμε το μείγμα σιγά σιγά στη χλιαρή σούπα, ανακατεύοντας.
Ελέγχουμε αν χρειάζεται άλλο αλάτισμα.
Ζεσταίνουμε τη σούπα ανακατεύοντας συνέχεια και τη μοιράζουμε στα πιάτα.
Τοποθετούμε μερικά μπουκετάκια μπρόκολου σε κάθε πιάτο και γαρνίρουμε με τις φλούδες του τυριού.