Υλικά
Υλικά
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας σπάλα ή μπούτι
4 κρεμμύδια
2-3 μέτρια καρότα
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα ψιλοκομμένο σέλινο
1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ κούπα ξίδι από κόκκινο κρασί
½ κούπα κόκκινο κρασί
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλιά της σούπας βούτυρο
5 γαρίφαλα
2 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλα
½ κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
αλάτι και πιπέρι
Παρασκευή
1.
Προετοιμάζουμε τα κρεμμύδια ζεσταίνοντας ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνοντάς τα μαζί με λίγο αλάτι.
Τα μαγειρεύουμε ώσπου να μαλακώσουν και να γίνουν σχεδόν διάφανα, προσθέτοντας λίγες κουταλιές της σούπας νερό, αν χρειάζεται.
Στην αρχή δουλεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα και μόλις τα κρεμμύδια αφήσουν τα υγρά τους με ξεσκέπαστη και συχνό ανακάτεμα.
Στόχος είναι να μελώσουν.
2.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ροδίζουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές και το φυλάμε στην κατσαρόλα που θα το μαγειρέψουμε.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ροδίσουμε το κρέας.3.
Στο άδειο τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα φύλλα δάφνης, μια κουταλιά ζάχαρη, το κρασί και το ξίδι και τα βράζουμε για 3’-5’.4.
Στην κατσαρόλα με το κρέας προσθέτουμε τα καρότα ολόκληρα, το σέλινο, τον μισό μαϊντανό, λίγο αλάτι και τα μπαχαρικά και αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού.5.
Συμπληρώνουμε καυτό νερό μέχρι να σκεπαστούν όλα τα υλικά.6.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια – χαμηλή φωτιά για 30’-45’ περίπου μέχρι να βράσει καλά το κρέας.
7.
Δοκιμάζουμε το κρέας και, αν είναι καλά μαγειρεμένο, το βγάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα.8.
Όταν η σάλτσα μελώσει, αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας, προσθέτουμε το πιπέρι, τον υπόλοιπο μαϊντανό και το βούτυρο, τη δοκιμάζουμε και τη διορθώνουμε ανάλογα με το γούστο μας, προσθέτοντας ξίδι, ζάχαρη, αλάτι και μπαχαρικά.
Το μυστικό: μαγειρέψτε το μερικές ώρες πριν το σερβίρετε.
Το πιάτο έχει γεύση αρωματική και ελαφρώς γλυκόξινη.
Συνοδευτικά: καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες και πολέντα η φάβα.
Εναλλακτικά: πολτοποιήστε μέρος ή όλη τη σάλτσα για πιο ντελικάτη παρουσίαση και προσθέστε ψιλοκομμένες λωρίδες κερκυραϊκό νούμπουλο «φουμικάδο».
*Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Βασιλικής Καρούνου «Κερκυραϊκή κουζίνα», των εκδόσεων Πατάκη.