Follow us

Μοσχάρι φρικαντό (El fricandó)

Μοσχάρι φρικαντό (El fricandó)

Υλικά

Υλικά

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας σπάλα ή μπούτι

4 κρεμμύδια

2-3 μέτρια καρότα

3-4 σκελίδες σκόρδο

1 κούπα ψιλοκομμένο σέλινο

1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό

½ κούπα ξίδι από κόκκινο κρασί

½ κούπα κόκκινο κρασί

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

½ κουταλιά της σούπας βούτυρο

5 γαρίφαλα

2 φύλλα δάφνης

1 ξυλάκι κανέλα

½ κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο

1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο

αλάτι και πιπέρι

Παρασκευή

1.

Προετοιμάζουμε τα κρεμμύδια ζεσταίνοντας ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνοντάς τα μαζί με λίγο αλάτι.

Τα μαγειρεύουμε ώσπου να μαλακώσουν και να γίνουν σχεδόν διάφανα, προσθέτοντας λίγες κουταλιές της σούπας νερό, αν χρειάζεται.

Στην αρχή δουλεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα και μόλις τα κρεμμύδια αφήσουν τα υγρά τους με ξεσκέπαστη και συχνό ανακάτεμα.

Στόχος είναι να μελώσουν.

2.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ροδίζουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές και το φυλάμε στην κατσαρόλα που θα το μαγειρέψουμε.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ροδίσουμε το κρέας.3.

Στο άδειο τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα φύλλα δάφνης, μια κουταλιά ζάχαρη, το κρασί και το ξίδι και τα βράζουμε για 3’-5’.4.

Στην κατσαρόλα με το κρέας προσθέτουμε τα καρότα ολόκληρα, το σέλινο, τον μισό μαϊντανό, λίγο αλάτι και τα μπαχαρικά και αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού.5.

Συμπληρώνουμε καυτό νερό μέχρι να σκεπαστούν όλα τα υλικά.6.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια – χαμηλή φωτιά για 30’-45’ περίπου μέχρι να βράσει καλά το κρέας.

7.

Δοκιμάζουμε το κρέας και, αν είναι καλά μαγειρεμένο, το βγάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα.8.

Όταν η σάλτσα μελώσει, αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας, προσθέτουμε το πιπέρι, τον υπόλοιπο μαϊντανό και το βούτυρο, τη δοκιμάζουμε και τη διορθώνουμε ανάλογα με το γούστο μας, προσθέτοντας ξίδι, ζάχαρη, αλάτι και μπαχαρικά.

Το μυστικό: μαγειρέψτε το μερικές ώρες πριν το σερβίρετε.

Το πιάτο έχει γεύση αρωματική και ελαφρώς γλυκόξινη.

Συνοδευτικά: καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες και πολέντα η φάβα.

Εναλλακτικά: πολτοποιήστε μέρος ή όλη τη σάλτσα για πιο ντελικάτη παρουσίαση και προσθέστε ψιλοκομμένες λωρίδες κερκυραϊκό νούμπουλο «φουμικάδο».

*Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Βασιλικής Καρούνου «Κερκυραϊκή κουζίνα», των εκδόσεων Πατάκη.

Επίσης...

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.