Υλικά
Υλικά
1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια
1/2 κ. σέσκουλα (ή μαρούλια)
1/2 κ. φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό τμήμα)
1/2 φλ. τσ. άνηθος ψιλοκομμένος
1/2 φλ.τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1 ματσάκι μυρώνια
2 λεμόνια, το χυμό
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε και χοντροκόβουμε τα χόρτα, τ' αφήνουμε να στραγγίξουν.
Ζεματάμε για λίγα λεπτά τη συκωταριά και κατόπιν την κόβουμε σε μικρά κομμάτια, αφαιρώντας αρτηρίες και λίπος.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και 1 κ.σ βούτυρο και σοτάρουμε τη συκωταριά, λίγη-λίγη, για να μην βράσει.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, κομμένα σε φετάκια και τα γυρίζουμε όλα μαζί 3'-4'.
Σβήνουμε με το λεμόνι και προσθέτουμε τον πελτέ, διαλυμένο σε μισό φλ.τσ.
νερό, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοψήνεται σκεπασμένο 15'.
Προσθέτουμε τότε τα χόρτα και σιγοβράζουμε άλλα 15'.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί, μέχρι να μείνει με το λάδι του.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
(σημ.
μπορούμε να αβγοκόψουμε τη μαγειρίτσα.
Σ' αυτή την περίπτωση, θα αφαιρέσουμε το λεμόνι και τη ντομάτα και θα φτιάξουμε στο τέλος ένα αβγολέμονο με 2 αβγά και 2 λεμόνια, χρησιμοποιώντας και το ζουμί του φαγητού).