Follow us

Μπακαλιάρος παστός με πορτοκάλι και ελιές

Μπακαλιάρος παστός με πορτοκάλι και ελιές

Υλικά

Υλικά (για 4 -5 άτομα)

2 κ. ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο

8 πορτοκάλια

4 λεμόνια ακέρωτα

1 κ. κρεμμύδια ξερά κόκκινα

200 γρ. ελιές Καλαμών

2 κ.σ. ξερή ρίγανη ή ματζουράνα

¾ φλ + ¾  φλ. ελαιόλαδο

2 κ.σ χυμό πορτοκάλι + 1 κ.σ. χυμό λεμόνι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½ φλ. φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό (αν θέλετε)

1 ταψάκι παραλληλόγραμμο 30 -40 εκ.

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C. Πλένουμε τον μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε κομμάτια 10 Χ 10 εκ.

Ξεκουκουτσιάζουμε τις ελιές (μπορεί να γίνει ευκολότατα με το ειδικό εργαλείο που ξεκουκουτσιάζουμε τα κεράσια για να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού). Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες.

Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε.

Καθαρίζουμε από τη φλούδα και το λευκό μέρος τα 4 πορτοκάλια και τα 2 λεμόνια και τα κόβουμε σε οριζόντιες φέτες πάχους 2 εκ.

Βγάζουμε τους σπόρους.

Κόβουμε τα άλλα 4 πορτοκάλια και τα άλλα 2 λεμόνια σε φέτες πάχους 2 εκ.

χωρίς κρατώντας τη φλούδα και το λευκό μέρος.

Βγάζουμε τους σπόρους.

Κρατάμε σε άλλο σκεύος τα πορτοκάλια και σε άλλο τα λεμόνια.

Βάζουμε στο ταψί μια στρώση κρεμμύδια, τα σκεπάζουμε με διπλή στρώση πορτοκάλια και με μονή στρώση λεμόνια.

Σκορπίζουμε τις ελιές.

Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά τις στρώσεις κρεμμύδια –πορτοκάλια –λεμόνια.

Περιχύνουμε με ¾ φλ.

ελαιόλαδο.

Ψήνουμε περίπου 30 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν τα υλικά.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και στρώνουμε επάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου.

Χτυπάμε τα ¾ φλ.

ελαιόλαδο με τη ρίγανη το χυμό πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού ώσπου να γίνει σαν γαλάκτωμα.

Περιχύνουμε τον μπακαλιάρο με το μείγμα, ρίχνουμε πιπέρι, κουνάμε το ταψί και ξαναφουρνίζουμε για 30 –40 λεπτά.

Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε, με μια σπάτουλα.

Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ταιριάζει με λευκό νερόβραστο ρύζι, κατά προτίμηση μπασμάτι.

Α.Τ

Επίσης...

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

Φτιάχνουμε συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.