Υλικά
1 κ. σαρδέλες Υλικά
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. πελτές ντομάτας (διαλυμένο σε 1 φλ.τσ. νερό)
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο (15 εκ.) μόνο τα φυλλαράκια του
1 δαφνόφυλλο
1 κ.γ. ολόκληροι κόκκοι πιπεριού
4 - 5 κ.σ. ξύδι
μαύρες σταφίδες και σποράκια κύμινου, αν θέλουμε
αλεύρι, αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σαρδέλες.
Τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στο ψυγείο 30 λεπτά να τις πιάσει το αλάτι.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, τις αλευρώνουμε, τις τηγανίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη, επάνω σε χαρτί κουζίνας.
Σουρώνουμε το λάδι για να το καθαρίσουμε και το ξαναβάζουμε στο τηγάνι.
Σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το σκόρδο και μόλις μαλακώσει ρίχνουμε το πιπέρι, το φύλλο της δάφνης, τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου, τις σταφίδες και το κύμινο, αν χρησιμοποιούμε.
Ανακατεύουμε, σβήνουμε με το ξύδι και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι νερό.
Μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά να πήξει λίγο, αποσύρουμε και βάζουμε μέσα προσεκτικά τις σαρδέλες.
Βάζουμε τις σαρδέλες σε μια στρώση σε βαθουλή πιατέλα και τις περιχύνουμε με σάλτσα (αν πρέπει να τις βάλουμε σε δύο στρώσεις εναλλάσσουμε μια στρώση ψάρια, μια στρώση σάλτσα). Αφήνουμε το φαγητό να μείνει 3 -4 ώρες πριν το καταναλώσουμε για να αναμιχθούν οι γεύσεις.
Διατηρούνται στο ψυγείο γύρω στη μια εβδομάδα και είναι καλύτερες την επομένη ημέρα.
Α.Τ.