Υλικά
1 φλ. ξερό κρεμμύδι τριμμένο (στη χοντρή πλευρά του τρίφτη) Υλικά
500 γρ. πατάτες τριμμένες (στη χοντρή πλευρά του τρίφτη)
1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο, καθώς και κλαδάκια για γαρνίρισμα
1 γερή πρέζα αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 ασπράδι αβγού
150 γρ. σολομό gravlax
½ -1 φλ. ξινή ρώσικη κρέμα (σμετάνα) ή sour cream
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι και τα βάζουμε σε σουρωτήρι.
Σκεπάζουμε με ένα πιάτο και τοποθετούμε επάνω ένα βάρος γύρω στο 1 -1 ½ κιλό (σακούλες με όσπρια, κονσέρβες, κλπ).
Αφήνουμε μια ώρα να στραγγίζουν, μεταφέρουμε σε μπολ και ανακατεύουμε καλά με τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και το ασπράδι.
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε μέσα κουταλιές (της σούπας) από το μείγμα.
Πιέζουμε γρήγορα κάθε κουταλιά του μείγματος με την πίσω μεριά του κουταλιού να πλατύνουν και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 -7 λεπτά από κάθε μεριά μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε τα ρόστι απλώνοντας επάνω λίγη σμετάνα και γαρνίρουμε με 1 -2 φετούλες σολομό gravlax και ένα κλωναράκι άνηθο.
σημ.
το ίδιο πιάτο γίνεται και με καπνιστό σολομό
Α.Τ.